segon cas

Els visons podrien haver contagiat el coronavirus a un altre empleat a Holanda

La setmana passada es va detectar un primer cas en què el genoma del virus trobat en un treballador d'una granja s'assemblava al trobat en els mustèlids

zentauroepp5295332 ac01  santiago de compostela  15 10 06   ejemplar de vis n d200525175937

zentauroepp5295332 ac01 santiago de compostela 15 10 06 ejemplar de vis n d200525175937 / CABALAR

2
Es llegeix en minuts
Efe

El Govern holandès ha informat aquest dilluns sobre un possible segon cas de contagi per coronavirus a un humà en una de les granges de visons del país, on la setmana passada es va detectar un primer cas en què el genoma del virus trobat en un empleat s’assemblava al trobat en els mustèlids.

En una carta enviada al Parlament holandès, la ministra d’Agricultura, Carola Schouten ha explicat que està «considerant totes les mesures possibles», després de les fortes crítiques dels veterinaris, que van lamentar que la ministra «hagi dit amb massa fermesa que el risc de contagi a les granges és insignificant».

Els experts, i fins i tot alguns criadors de visons, creuen que en algunes granges poden ser necessàries mesures dràstiques com el sacrifici d’aquests animals per combatre la propagació del virus, una opció que també havia descartat la ministra al principi al confirmar-se que el virus no està circulant per l’aire fora dels estables.

S’espera que aquesta setmana es publiquin els resultats d’una investigació epidemiològica veterinària que es va fer en tres punts d’una granja de cria de visons on s’havia detectat el primer possible contagi d’animals a humà, segons va confirmar Schouten.

Les principals preguntes que s’espera que respongui aquesta investigació són si el virus «s’extingirà» només amb les mesures de protecció preses fins ara i quins són els riscos per a la salut pública que suposen aquestes granges.

Al comparar els codis genètics del virus de diferents animals i persones entre si, es pot crear una espècie d’«arbre genealògic genètic» per obtenir una imatge de com les persones i els animals han pogut contagiar-se, pel que fa al temps i el lloc.

«Reservori del virus», un perill 

El científic holandès Arjan Stegeman, que investiga el contagi de visons en granges d’Holanda, va subratllar a Efe que és difícil establir amb seguretat quan una persona que cuida i alimenta diàriament aquests mustèlids va contreure el virus dins de la granja.

No obstant, «tenint en compte quan ha estat exposat als visons, la durada de l’exposició i el codi genètic estudiat», es pot calcular on és l’origen.

Notícies relacionades

El que més preocupa els científics és que aquestes granges es converteixin en un «reservori del virus»; és a dir, que no s’identifiqui el perill (el microbi podria persistir en els animals després de la pandèmia) i que el virus continuï en l’aire, i passi a ser en el futur una «possible font significant» de contagi a humans, obligant a començar de zero.

Als Països Baixos hi ha unes 130 granges de cria de visons amb més de 800.000 exermplars d’aquests animals, una activitat que estarà prohibida a partir del 2024 després d’una sentència judicial dictada fa quatre anys per qüestions morals.