Proves clíniques

Grifols confirma l'eficàcia del seu assaig per frenar l'alzheimer

El tractament és capaç reduir en un 71% el deteriorament clínic dels pacients amb la malaltia breu i moderada

alzheimer

alzheimer

2
Es llegeix en minuts
Efe

La multinacional catalana d’hemoderivats Grifols ha confirmat, amb les dades de neuroimatge dels seus assajos clínics, l’eficàcia del seu recanvi plasmàtic per frenarl’alzheimer lleu o moderat, després, es reunirà amb l’autoritat sanitària nord-americana per abordar aquests resultats.

Segons ha informat la multinacional, aquest divendres Grifols ha donat a conèixer en la conferència Clinical Trials on Alzheimer Disease(CTAD) les dades completes del seu assaig clínic Ambar (Alzheimer Management by Albumin Replacement), amb què prova de demostrar l’eficàcia de les teràpies de recanvi de proteïnes plasmàtiques per aturar aquesta malaltia neurodegenerativa.

Grifols es reunirà ben aviat amb l’autoritat sanitària nord-americana, l’FDA, per discutir el programa de desenvolupament clínic Ambar i el disseny del pròxim estudi Ambar II, amb què pretén aprofundir i complementar els treballs duts a terme fins ara.

L’èxit dels assajos clínics d’Ambar poden ser crucials per a la multinacional, que cotitza a la borsa espanyola i en el Nasdaq nord-americà, ja que el mercat està pendent de conèixer quin ús comercial potencial pot tenir la teràpia de Grifols.

Recanvi plasmàtic

En la conferència, celebrada a San Diego, la companyia ha presentat els resultats de les dades de neuroimatge de l’assaig, que demostren els efectes positius del recanvi plasmàtic en pacients tractats amb albúmina i immunoglobulina.

En comparació amb les persones tractades amb placebo, l’estudi ha provat que els pacients amb recanvi plasmàtic presentaven una reducció menor del metabolisme de la glucosa cerebral després dels 14 mesos d’assaig, cosa que apunta que poden haver-se reduït els seus danys neuronals.

Les dades de neuroimatge corroboren així els resultats positius obtinguts en les anteriors fases de l’assaig clínic, que van apuntar que el recanvi plasmàtic és capaç de reduir en un 71% el deteriorament clínic dels pacients amb alzheimer breu i moderat.

El mes d’octubre passat, Grifols va donar a conèixer els primers resultats de l’estudi que ara s’ha completat, que van demostrar un alentiment del 61% en la progressió de l’alzheimer en pacients en estadi moderat, així com efectes positius en la memòria, el llenguatge i la velocitat de processament en pacients en estadi lleu. 

L’estudi prova de demostrar que es pot frenar l’evolució de l’alzheimer combinant l’extracció periòdica de plasma i substituint-lo per una solució d’albúmina, una proteïna plasmàtica.

Solució d’albúmina

Aquest tractament es basa en la hipòtesi que la majoria de la beta-amiloide, una de les proteïnes que s’acumula al cervell de les persones amb alzheimer, circula en el plasma lligat a l’albúmina. 

Notícies relacionades

Així doncs, l’assaig pretén demostrar que es pot estabilitzar el progrés de la malaltia combinant l’extracció periòdica de plasma del pacient mitjançant la tècnica de la plasmafèresi i substituint-lo per una solució d’albúmina, un procés anomenat «recanvi plasmàtic».

Les conclusions presentades suposen la quarta actualització de l’estudi contra l’alzheimer, després de les que s’han donat a conèixer els últims mesos a Lisboa, Los Angeles i Barcelona.