26 maig 2020

Anar al contingut

Mesures com en la fase 2

Sanitat flexibilitza des d'avui horaris en els municipis de menys de 10.000 habitants

Se suprimeixen les franges per als nens o els passejos i les famílies podran sortir juntes, entre altres alleujaments

Europa Press

Sanitat flexibilitza des d'avui horaris en els municipis de menys de 10.000 habitants

Marc vila

El Ministeri de Sanitat ha publicat l’ordre per la qual es flexibilitzen les franges horàries en els municipis de menys de 10.000 habitants, on des d’aquest divendres s’eliminen les restriccions tant per als nens com per a la pràctica a l’aire lliure d’activitat física no professional.

L’ordre rebaixa les restriccions en els municipis amb una densitat de població inferior a 100 habitants per quilòmetre quadrat que encara es troba en fase 0 i fase 1 del pla de desescalada i que podrà acollir-se a algunes mesures previstes per a la fase 2.

En el cas dels desplaçaments per part dels menors de 14 anys, no serà d’aplicació el límit d’un adult responsable i fins a tres nens i podran sortir junts tots els que convisquin en un mateix domicili.

Respecte a les activitats esportives, l’ordre precisa que s’han de practicar a una distància màxima de cinc quilòmetres, incloent-hi municipis adjacents, sempre que es trobin dins de l’àmbit d’aplicació d’aquesta ordre i pertanyin a la mateixa unitat territorial.

Els ajuntaments podran permetre els mercats ambulants a l’aire lliure i determinaran els requisits de distanciament entre llocs i les condicions de delimitació del mercat amb l’objectiu de garantir la seguretat i distància entre treballadors, clients i vianants.

També podran obrir al públic establiments d’hostaleria i restauració per a consum al local, tret de discoteques i bars de lleure nocturn, així com les terrasses a l’aire lliure, amb les mesures de seguretat i prevenció oportunes.

Plans municipals

De la mateixa manera, es flexibilitza l’assistència a vetlles, enterraments, llocs de culte i biblioteques i l’obertura d’instal·lacions esportives.

Per garantir el compliment d’aquestes mesures, així com per possibilitar la seva adaptació a fases posteriors, els ajuntaments hauran d’elaborar i aprovar plans d’adequació dels espais públics.

Podran així ampliar zones per als vianants; recuperar i adaptar zones verdes i altres espais lliures, incloses muntanyes comunals o municipals; definir vials per a bicicletes, patinets i vehicles similars, i per a vianants; regular les àrees de bany públic en platges, rius o llacs quan estigui permès, o fer servir mobiliari semipermanent que permeti una distribució horària de l’espai públic.

Igualment, podran adoptar mesures restrictives en l’accés als espais naturals de la seva competència quan considerin que existeix risc de formació d’aglomeracions.