La Generalitat respon a Simón i nega que hi hagi una zona amb una mala evolució de la Covid-19

Salut afirma que les dades a Catalunya «mostren una evolució segons el que s'esperava»

coronavirus-pruebas-temperatura

coronavirus-pruebas-temperatura

2
Es llegeix en minuts
Efe

El Departament de Salut de la Generalitat ha respost al director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, ha negat que hi hagi una zona concreta de Catalunya que indiqui que «l’evolució i les dades de l’epidèmia estan evolucionat a pitjor i de forma diferent del que s’esperava».

Simón ha expressat aquest divendres la seva preocupació pel problema amb les dades de Catalunya «ahir i avui», després d’una evolució de la Covid-19 «molt bona», i ha detallat que el Ministeri de Sanitat està parlant amb les autoritats catalanes per aclarir què passa.

Ha dit també que «no és fútil no saber què està passant a Catalunya» i, tot i que ha incidit que els problemes estan associats a una zona concreta, ha dit que podria passar d’altres.

Catalunya defensa les dades

El Departament de Salut de la Generalitat ha sortit al pas d’aquestes declaracions i ha divulgat un comunicat en què afirma que «Catalunya publica cada dia totes les dades: els casos positius, els sospitosos, les morts declarades per les funeràries i classificades per lloc, entre d’altres» i remarca que aquestes dades «mostren avui una evolució segons el que s’esperava».

«Del conjunt de dades que Salut publica, el ministeri només demana que els hi notifiquem algunes, i són només aquestes les que coneix el ministeri. En aquest sentit, cal recordar que el ministeri només rep dades i les interpreta, però és la Generalitat de Catalunya qui coneix la realitat epidemiològica» de la comunitat, afegeix.

A continuació, remarca que aquesta realitat mostra que no hi ha «cap zona concreta a Catalunya que indiqui que l’evolució i les dades de l’epidèmia estan evolucionat a pitjor i de forma diferent del que s’esperava».

Desconeix la zona de què ha parlat Simón

Recalca igualment que el departament català de Salut «desconeix a quina zona de Catalunya s’ha referit Simón», perquè el ministeri no li ha comunicat, i assegura que en la reunió bilateral feta dijous «tampoc es va esmentar aquesta suposada zona concreta».

«En tot cas, considerem que si el ministeri creu que aquesta zona existeix, ho hauria d’haver comunicat ahir mateix. Salut, com no pot ser de cap altra manera i pel bé de tota la societat, seria la primera a indicar l’existència d’alguna zona del país on l’evolució de les dades fos pitjor del que s’esperava», afegeix.

Assenyala, finalment, que «com en dies anteriors, Salut ha declarat aquest divendres al ministeri un grup de casos de morts de dies anteriors» i afirma que «aquests casos ja estaven inclosos en les publicacions que es venen fent puntualment i diàriament des del Departament de Salut».

Problemes de validació

Fernando Simón ha explicat que Catalunya, de la qual dijous no es van oferir les xifres per problemes de validació, «ha notificat més casos confirmats de dies previs» i que també ha comunicat tres defuncions, que el Ministeri de Sanitat sí que ha inclòs aquest divendres en el seu còmput.

Notícies relacionades

Segons aquest ministeri, la Generalitat també ha informat de «més morts de dies previs», amb una data de defunció que està «pendent d’assignació».

De fet, després d’haver validat les dades de dijous, Catalunya comptabilitza un total de 6.656 morts, cosa que suposa 635 més que les que figuraven en el balanç de dijous.