El risc de nous contagis

Trilla, sobre les imatges a les platges: «Això no pot ser així de cap manera»

L'epidemiòleg creu que la situació «està a prop del control» a Catalunya quant a nous casos

zentauroepp53476359 police officers ask people to not sit while patrolling at th200521094608

zentauroepp53476359 police officers ask people to not sit while patrolling at th200521094608 / Emilio Morenatti

2
Es llegeix en minuts
ACN

El cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha mostrat preocupació per les imatges del primer dia de passejos a les platges de Barcelona. «Això no pot ser així de cap manera», ha dit a Catalunya Ràdio. Trilla ha alertat que es van veure «aglomeracions» i gent «no respectant les normes» i ha respost afirmativament al ser preguntat si situacions així podien produir un contagi comunitari. D’altra banda, ha afirmat que els ajustaments en el recompte de casos a Catalunya indiquen que la situació «està a prop del control» en nous contagis. «Va a la baixa però hi continua havent casos», ha dit. 

Trilla ha esperat que a mesura que passin els dies «la gent es vagi conscienciant sobre com s’ha d’actuar a les platges i ha reconegut que les imatges d’aquest dimecres són les del primer dia. Per això, ha reclamat «prudència» i conscienciar-se de cara a l’estiu. «Ens hem d’anar acostumant perquè això no pot ser», ha insistit. 

L’ajuntament podria fer un pas enrere i Colau demana «responsabilitat»

Referent a això, el regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, ha assegurat que si tornen a donar-se aquestes imatges i són nombrosos els ciutadans que no segueixen les normes per anar a les platges de Barcelona s’haurà de tornar a restringir-ne l’accés. «Si arribem a la conclusió que les ganes de disfrutar de la platja són més fortes que la restricció haurem de fer marxa enrere», ha reconegut.

En aquest mateix context, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha demanat aquest dijous als veïns de la capital catalana que actuïn amb «prudència i responsabilitat» quan vagin a les platges, sempre respectant les indicacions de les autoritats, per evitar fer «passos enrere» en el procés de desescalada.

En una roda de premsa telemàtica, Colau ha celebrat que la ciutadania hagi sigut «molt responsable» durant aquestes setmanes d’estat d’alarma, si bé ha alertat que «no es poden permetre aglomeracions», ja que poden ser perjudicials per a la salut de tots.

Notícies relacionades

Respecte a l’evolució del coronavirus, el cap d’Epidemiologia del Clínic ha valorat que hi continua havent letalitat, malgrat que ha apuntat que aquesta pot ser de persones que estan ingressades a les ucis i que acaben no superant la infecció. Ha afegit que també pot ser que hi hagi persones d’edat avançada que contreguin la malaltia i l’evolució sigui desfavorable. En aquest sentit, ha apuntat que, per exemple, a Itàlia porten una «bona evolució» quant a contagis, però continuen comunicant morts cada dia.

Estudis sobre immunitat

Finalment, ha valorat que l’estudi d’IrsiCaixa, el CRESA i el Barcelona Super Computing Center va mostrar que no totes les persones que passen la malaltia generen anticossos, Trilla ha afirmat que és un estudi «des del punt de vista teòric» i ha afegit que és un «interrogant preocupant» si s’acaba confirmant amb altres estudis. Tot i així, ha dit que hi ha altres estudis que indiquen que, malgrat passar la malaltia lleu, s’està immunitzat contra la reinfecció. A més, ha dit que els anticossos no són l’únic sistema de defensa i que hi ha el que es denomina «memòria cel·lular», que no es detecta pels tests actuals però que fa que hi hagi cèl·lules del cos que podrien actuar contra una segona infecció.