INDIGNACIÓ TAURINA

El món del toro envesteix el ministre de Cultura per excloure'l dels ajuts

La campanya del sector a Twitter amb l'etiqueta #MinistrodeCensura topa amb la dura resposta dels antitaurins

zentauroepp53491569 toreros200521193133

zentauroepp53491569 toreros200521193133

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Fundació del Toro de Lídia (FTL), a través del seu president, el ramader Victorino Martín, ha exigit aquest dijous la dimissió del ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, i, paral·lelament, ha promogut una iniciativa que ja és tendència a Twitter amb l’etiqueta #MinistrodeCensura, segons informa l’agència Efe.

La resposta del món del toro ha sigut multitudinària, tant que aquesta iniciativa compta amb el suport de més de 25.000 tuits, en els quals toreros, banderillers, ramaders, empresaris i aficionats han penjat la seva foto amb mascareta i el missatge: «La cultura no es censura».

«El toreig no és de dretes ni d’esquerres; és del poble»(El Juli), «Ja n’hi ha prou de discriminació, la cultura ha de ser lliure»(Enrique Ponce), «La cultura d’un país la decideix el poble, no els seus governants»(Roca Rey) i «La tauromàquia exigeix el lloc que li correspon dins de les indústries culturals per tradició, pes econòmic i suport social» (Cayetano Rivera) són alguns dels missatges.

També Alejandro Talavante, que aquest any havia de ser un dels grans protagonistes de la temporada, hi ha deixat la seva particular reflexió: «Rigor perquè la paraula de l’autoritat no faci trontollar la convicció, fermesa per mantenir aquesta convicció davant la previsible marginació i prudència per esquivar els inevitables moments de flaquesa».

Missatges reivindicatius

A aquests missatges reivindicatius s’hi han sumat els de més toreros, com Miguel Ángel Perera, Sebastián Castella, Paco Ureña, Diego Urdiales, Juan Mora, Rivera Ordóñez, Cristina Sánchez, Manuel Escribano, Toñete, Román, José Carlos Venegas, Eugenio de Mora, Damián Castaño, Alberto Revesado, Morenito de Aranda, el noveller Tomás Rufo i la rellonejadora Lea Vicens.

També han secundat la iniciativa periodistes especialitzats, milers d’aficionatscol·lectius associacionsbanderillers com Jesús Talaván i Jesús Bayort, picadors de la talla d’Israel de Pedro, i ramaders com Adolfo Martín, Javier Núñez, Ana Mayoral i Victorino Martín, entre molts altres.

10 cartes al ministre

Precisament, Victorino, com a president de l’FTL, ha emès una carta oberta en la qual «exigeix» la dimissió del ministre José Manuel Rodríguez Uribes «per tot aquest temps en què estem sent discriminats i, fins i tot, censurats».

El ramader considera «lamentable» que no s’hagi donat resposta a cap de les 10 cartes enviades al Ministeri de Cultura ni al dossier amb les 37 mesures que sol·liciten per reactivar el sector després de la crisi sanitària del coronavirus.

«El món del toro ha treballat pacient, respectuosament i lleialment amb el Ministeri de Cultura des que va començar la crisi. La seva resposta ha sigut, no obstant, el silenci i la discriminació contínua de la tauromàquia», destaca Victorino.

Tracte similar a la resta d’indústries culturals

Des de l’FTL, erigida en portaveu del gabinet de crisi creat i que uneix tots els estaments del món del toro, tornen a demanar «un tracte similar al de la resta de les indústries culturals, el lloc que li correspon en la cultura d’Espanya, tant per la seva història, pel seu impacte econòmic o pel seu recolzament social. No ens conformarem amb un paper secundari».

«Som milions de persones, aficionats a les places, al camp o al carrer, que fa massa temps que estem discriminats i fins i tot censurats, una cosa incompatible amb un Estat democràtic i de dret, els poders públics del qual tenen l’obligació de promoure la cultura», afegeix el ramader.

Notícies relacionades

Per tot això, exigeixen la dimissió de José Manuel Rodríguez Uribes com a titular de la cartera de Cultura i «el començament de converses amb un ministre que entengui la cultura en tota la seva amplitud, un ministre que faci honor al seu càrrec», conclou Victorino.

Rèplica a Twitter

La campanya del món del toro a les xarxes socials ha topat amb una dura rèplica dels antitaurins, que qüestionen el caràcter cultural de l’activitat. Aquí un parell d’exemples: