El Govern proposa donar aire al comerç de BCN sense canviar de fase

L'Administració idea una 'fase 0,5' perquè les botigues obrin sense cita prèvia

L'Alt Penedès, el Garraf i el Baix Montseny promocionaran a la fase 1 malgrat ser en zona metropolitana

zentauroepp53383698 pronovias200514154437

zentauroepp53383698 pronovias200514154437 / Enric Fontcuberta

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

Sant Cugat i el Prat de Llobregat tenen la més alta i la més baixa esperança de vida de Catalunya, amb una diferència de vuit anys. Els dos municipis metropolitans disten només 30 quilòmetres. Valgui l’exemple per explicar la dificultat i complexitat de procedir al desescalat del confinament a la regió metropolitana de Barcelona. És aquesta complexitat, que es tradueix, per exemple, en una gran densitat de població i una enorme mobilitat de tot tipus, laboral i de lleure, la que ha aconsellat a les administracions procedir amb cautela.

Dimecres va anunciar el Govern que la regió metropolitana (dividida en tres zones sanitàries) es quedaria en la fase zero de desconfinament, tot i que ja va advertir que s’aixecaria una mica el peu del rigor de les mesures. Aquestes s’han conegut aquest dijous i beneficien, sobretot, el comerç, que podrà obrir, si el Govern central dona el seu plàcet, sense requerir cita prèvia. «El comerç ha treballat molt bé la limitació de l’aforament i l’augment dels elements de protecció, com ara mampares i guants per als clients».

«Es tracta d’una fase zero d’avançada o fase 0,5», ha assenyalat la consellera de Salut, Alba Vergés. Una fase intermèdia en què també es permetran les vetlles, si bé reduïdes, i les obertures de les biblioteques i dels centres d’alt rendiment esportiu, però no els gimnasos.

Mascaretes obligatòries

Una altra de les demandes que elevarà la Generalitat al Ministeri de Sanitat és que s’imposi l’obligatorietat de l’ús de la mascareta a tot l’espai públic.

La lectura estricta de les dades metropolitanes situa aquest territori en un risc moderat-baix de rebrot. Barcelona presenta, en la mitjana dels últims set dies, 21 casos per 100.000 habitants, i les zones metropolitanes nord i sud, 14 i 11, respectivament. La varietat urbanística d’aquestes dues últimes àrees permet esqueixar zones amb menor densitat, com ara l’Alt Penedès i el Garraf, al sud, i el Baix Montseny, al nord, de la sort de la resta de les seves zones. Així, aquestes tres comarques també passaran a la fase 1, si l’Executiu central atén el prec del Govern autonòmic.

Objectiu: Terrasses

Notícies relacionades

«Queda pendent l’obertura de les terrasses, que s’espera que es pugui realitzar a partir del dilluns 25, i les trobades de fins a 10 persones», ha afegit després l’alcaldessa, Ada Colau, com a gran prioritat. Ja a preguntes dels mitjans, Colau ha fet referència a l’obertura de les escoles, assumpte que ha motivat fins i tot un missatge seu en les xarxes socials en el qual requeria la seva obertura immediata. Colau, en la roda de premsa, ha demanat que es donés més prioritat als centres educatius. «No pot ser que es pugui prendre alguna cosa en una terrassa i que les escoles continuïn tancades», ha assenyalat.

Sobre les terrasses, Vergés ha apuntat que hi ha també un aspecte de dissipació social, davant la disciplina i respecte amb què la població acudeix als centres de compra de primera necessitat, que pot ser contraproduent en la lluita contra la pandèmia.