educació

La preinscripció escolar telemàtica a Catalunya es col·lapsa el primer dia

Es podrà fer presencial entre el 19 i el 22 de maig però sempre amb cita prèvia i portant mascareta i guants

La Generalitat ha començat a repartir als 2.351 centres públics material de protecció per evitar contagis de la Covid-19

Un alumno de tercero dela  ESO hace las tareas escolares con su ordenador en casa, el 14 de abril en Barcelona.

Un alumno de tercero dela  ESO hace las tareas escolares con su ordenador en casa, el 14 de abril en Barcelona. / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La preinscripció escolar per a les etapes d’educació infantil, primària i ESO per al curs 2020-21 ha començat aquest dimecres de manera telemàtica i estarà oberta fins al pròxim 22 de maig. El sistema telemàtic havia rebut 12.000 sol·licituds fins a les 14.00 hores, segons dades facilitades per la Generalitat. El sistema ha caigut entre les 10.30 h i les 11.45 h. Fins a les 10.00 h s’havien fet 7.500 sol·licituds i a les 13.00 h el número ascendia a 11.000. Aquestes xifres tripliquen les previsions que tenia la Generalitat. A la tarda s’han repetit les caigudes del sistema, i els usuaris han tornat a trobar-se amb el missatge que els advertia que «per problemes tècnics, temporalment la sol·licitud amb suport informàtic no està disponible». 

La preinscripció escolar a Catalunya per als ensenyaments de primer i segon cicle d’educació infantil, primària i ESO s’iniciarà aquest dimecres i fins al 22 de maig de forma telemàtica, i només entre el 19 i el 22 de maig es podrà fer presencial als centres amb cita prèvia.

Com a prevenció davant de la pandèmia del coronavirus, la Conselleria d’Educació de la Generalitat ha promogut la preinscripció telemàtica i ha eliminat la necessitat de presentar la sol·licitud i la documentació en paper al centre, amb què ha quedat substituïda pel formulari telemàtic que les famílies han d’enviar al centre triat en primera opció.

La preinscripció per als ensenyaments postobligatoris serà del 27 de maig al 3 de juny en el cas del batxillerat; del 2 al 8 de juny en els cicles de grau mitjà d’FP i d’arts plàstiques i disseny, i del 10 al 17 de juny en els cicles de grau superior d’FP i d’arts plàstiques i disseny.

En el cas de la presentació presencial per a aquelles famílies que no disposen de mitjans per a un procediment telemàtic, el departament ha assenyalat que haurà d’anar-hi el menor nombre de persones possibles fent les gestions –preferiblement una–, recomana portar mascareta i guants i no podran anar-hi persones de grups d’especial vulnerabilitat.

La cita prèvia serà accessible des de la web de cada un dels centres i des de la de la Conselleria d’Educació durant les 24 hores del dia, i cada centre determinarà el seu horari d’atenció al públic, segons les necessitats.

Es tracta d’una preinscripció atípica en la qual, degut al tancament de centres per la pandèmia del nou coronavirus, aquests no han pogut realitzar jornades de portes obertes i durant la seva obertura per als tràmits administratius no es podran fer visites: per això, els centres han d’incloure informació a la seva web amb detall de les característiques del centre i el seu projecte educatiu.

Material als centres

El departament també ha establert de cara a la preinscripció presencial la neteja diària dels espais, la ventilació periòdica de les instal·lacions de mampares de protecció per als treballadors i l’ús de mascaretes quirúrgiques, de pantalles protectores facials i guants per al personal que atengui el públic, així com gel hidroalcòholic.

La Conselleria d’Educació ha començat a repartir als 2.351 centres públics el material de protecció, consistent en 2.955 mampares, 2.955 pantalles protectores facials, 292.000 mascaretes, 504.000 guants i 10.000 litres de gel hidroalcòholic, han informat a Europa Press fonts del departament.

El departament també pagarà als centres concertats material de protecció sanitari, amb «una aportació econòmica als centres, la mateixa xifra que es donarà als públics per la compra d’aquest material», després que les patronals de la concertada asseguressin haver-se sentit excloses.

Formalització de la matrícula

Per a la formalització de la matrícula, el centre haurà de gestionar el tràmit a través de cites prèvies i es podrà substituir la gestió presencial per a la confirmació de matrícula i enviament de la documentació necessària a través d’un ‘e-mail’ al correu del centre.

Notícies relacionades

Els alumnes de segon cicle d’educació infantil, primària i ESO podran formalitzar la matrícula del 13 al 17 de juliol; el primer cicle d’infantil, del 17 al 23 de juny; batxillerat, del 8 al 14 de juliol –els pendents de l’avaluació de setembre, del 7 al 10 de setembre– i els cicles de grau mitjà i grau superior d’FP i arts plàstiques i disseny, entre l’1 i 7 de setembre.