Desescalada

Barcelona es quedarà una altra setmana fora de la fase 1

Salut demana al Govern el canvi de fase per a la Catalunya Central, Girona i Lleida

zentauroepp53403923 barcelona200513153039

zentauroepp53403923 barcelona200513153039 / Marta Perez

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

El Govern ha demanat a l’Executiu central el canvi de fase, de la zero a l’1, a les regions sanitàries de Girona, Lleida i la Catalunya Central (amb l’àrea d’Igualada, confinada al principi de la pandèmia, inclosa).  Se’n queda fora, per tant, i per segona setmana, Barcelona i el seu continu urbà. Segons ha anunciat la consellera de Salut, Alba Vergés, les regions proposades per al canvi d’escala acullen un volum de població, i una possible mobilitat, «bastant gestionable», amb referència a l’eventual rastreig dels contactes en cas de rebrot dels contagis. La consellera s’ha mostrat confiada que la proposta comptarà amb el ‘plàcet’ del Govern. No ha tancat la data en què es produirà aquest canvi de fase, si seria el dilluns 18 de maig o no, però en qualsevol cas «no hauria de ser molt més enllà».

Vergés ha afegit, però, sense concretar, que es continua treballant per traçar una proposta immediata intermèdia per a la conurbació metropolitana que suposi un avanç en el desconfinament, però sense el canvi de fase. El continu barceloní es divideix en tres àrees sanitàries, la del municipi de la capital i les metropolitanes nord i sud, que sumen el 66% de la població catalana. «La mobilitat que es genera és un gran risc», ha sentenciat la titular de Salut.

Notícies relacionades

«El període de desconfinament serà llarg», ha assenyalat Vergés, que no ha descartat que s’acabin fent propostes diferents per a les tres regions metropolitanes. 

Sobre la Catalunya Central, Vergés ha afirmat que una cosa és l’impacte de la pandèmia, que ha sigut forta a l’Anoia, el Bages i el Berguedà, les tres comarques que formen part d’aquesta regió sanitària, i l’altra els registres dels últims 14 dies i la dels últims set, que són els que possibiliten el canvi de fase.