CONGESTIÓ HOSPITALÀRIA

El coronavirus paralitza les proves de càncer als EUA

Els experts avisen que l'«efecte tap» que produeix la pandèmia als hospitals és «global»

Material mèdic en un quiròfan.

Material mèdic en un quiròfan.

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

La saturació provocada per l’impacte del coronavirus en els serveis mèdics als EUA ha provocat la paralització gairebé absoluta de les proves de càncer al país. La situació afecta no només la falta d’atenció constant que necessiten els pacients, sinó el desenvolupament de nous casos que en un altre moment podrien haver-se identificat. Mamografies, colonoscòpies i altres procediments rutinaris abans de la pandèmia han caigut a plom al país i només es pot accedir a serveis d’emergència. En la resta de casos, els hospitals ha demanat paciència als afectats.

Menys visites a consulta

El millor exemple d’aquest descens té relació amb els controls preventius, que han descendit un 86% interanual, segons un informe de la companyia de registres mèdics Epic recollit per ‘The Philadelphia Enquirer’. En la majoria d’aquests casos, un retard d’un mes no té una importància especial, però en cas que es mantingués aquesta tendència, «hi ha casos de càncer que estaran massa temps sense diagnosticar, cosa que podria desembocar en un tumor a mitjà termini», segons adverteix l’estudi. Segons un altre informe, aquest de l’escola mèdica de Harvard, les visites a consulta han descendit un 60% entre mitjans de març i mitjans d’abril.

Notícies relacionades

L’alentiment no afecta només els Estats Units. «A escala global estem percebent que s’estan ajornant aquestes proves», va afirmar el doctor Austin Chiang, que treballa en un hospital de Philadelphia.

Aquesta crisi no només afecta els serveis professionals sinó el rendiment econòmic dels centres d’atenció, segons el professor de Política Social de Harvard Michael Chernew. Les consultes més afectades podrien desaparèixer, lamenta. «Un retard d’un mes o dos no és un problema mèdic. La preocupació resideix en el fet que si aquests serveis s’aturen, la gent podria acabar dient ‘¿Saps què? Passo’», ha dit.

Temes:

Coronavirus