la pandèmia i la propagació

Els científics alerten de la transmissió del coronavirus a les aigües residuals

Biòlegs britànics adverteixen també que la Covid-19 es queda més temps als excrements humans

alcantarillacalle

alcantarillacalle

2
Es llegeix en minuts

Biòlegs ambientals de la Universitat de Stirling (Regne Unit) han advertit que la possible propagació de la Covid-19 a través de les aigües residuals «no ha de ser descuidada» en la batalla per protegir la salut humana. La resposta a la pandèmia mundial s’ha centrat en la prevenció de la transmissió de persona a persona. No obstant, els experts creuen ara que el virus també es podria propagar a les aigües residuals.

«Sabem que la Covid-19 es propaga a través de les gotes de la tos i els esternuts, o a través d’objectes o materials que transporten la infecció. No obstant, recentment s’ha confirmat que el virus també es pot trobar als excrements humans, fins i tot 33 dies després que el pacient hagi donat negatiu en les proves dels símptomes respiratoris de la Covid-19», ha explicat Richard Quilliam, autor principal de l’estudi, que s’ha publicat a la revista ‘Environment International’.

Encara no se sap si el virus pot ser transmès per la via fecal-oral. No obstant, es coneix que l’excreció del virus del sistema digestiu pot durar més temps que l’excreció del tracte respiratori. Per tant, podria ser una important, però encara no quantificada, via per a una exposició més gran.

Els autors van presentar l’exemple del brot de síndrome respiratòria aguda greu (SARS) el 2002-2003, quan es va detectar el SARS-CoV-1, estretament relacionat amb el cep del virus SARS-CoV-2, a les aigües residuals abocades per dos hospitals de la Xina. Quilliam destaca que, com que la majoria dels pacients amb Covid-19 són asimptomàtics o experimenten només símptomes lleus i es queden a les seves cases, i no als hospitals, hi ha un risc significatiu de distribució «generalitzada» a través de les clavegueres.

Segons aquests biòlegs, la composició estructural de la Covid-19, específicament la seva coberta de lípids, suggereix que es comportarà de manera diferent en ambients aquosos, en comparació amb altres virus que es troben típicament a l’intestí. Actualment, hi ha informació limitada sobre la persistència ambiental del virus, però altres coronavirus poden quedar-se a les aigües residuals fins a 14 dies, depenent de les condicions ambientals.

Bombatge d’aigües

Notícies relacionades

Sobre el risc d’exposició humana, els autors també es posicionen: «El transport de coronavirus a l’aigua podria augmentar el potencial d’aerosolització del virus, en particular durant el bombatge d’aigües residuals a través dels sistemes de clavegueram, a les obres de tractament d’aigües residuals, i durant la seva descàrrega i el posterior transport a través de la xarxa de drenatge de la conca».

El risc podria augmentar encara més a les parts del món amb alts nivells de defecació a l’aire lliure, o on els sistemes de sanejament són limitats i les vies fluvials s’utilitzen tant com a clavegueres obertes o com a fonts d’aigua per a finalitats domèstiques. «Aquests entorns solen anar acompanyats de sistemes sanitaris fràgils i amb pocs recursos, cosa que amplifica tant el risc d’exposició com la mortalitat potencial», conclouen.

Temes:

Coronavirus