A L'ESPERA DE SANITAT

Canàries demana que totes les illes passin a la fase 1 de desconfinament

Dimarts no es van produir contagis, ni nous ingressos als hospitals, ni trasllats a cures intensives

53332169 60

53332169 60 / VALERIE MACON (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Efe

El Govern canari ha sol·licitat formalment al Ministeri de Sanitat que les illes de Tenerife, Gran Canària, Lanzarote, Fuerteventura i La Palma, on resideixen 2,12 milions de persones, passin a la fase 1 de desconfinament, en la qual ja hi són des de dilluns passat La Gomera, El Hierro i La Graciosa (33.400 habitants entre les tres).

El conseller canari de Sanitat, Julio Pérez, i el director del Servei Canari de la Salut, Antonio Olivera, han mantingut aquest dimecres una reunió amb el ministre, Salvador Illa, i el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, per detallar-los les capacitats assistencials amb les quals l’arxipèlag afronta la desescalada després de la pandèmia de Covid-19.

En un comunicat, el Govern de les Canàries considera «previsible» que Sanitat autoritzi la seva petició que tota la comunitat autònoma comenci a ser desconfinada, perquè compleix els criteris exigits en llits d’aguts, places de cures intensives disponibles i recursos addicionals que es podrien adequar per a ús sanitari en cinc dies en cas que es produís un repunt de la malaltia.

No obstant, precisa que ha sigut una «primera reunió», que en seguiran «altres a nivell tècnic» abans que el Ministeri de Sanitat prengui una decisió.

Sense contagis

Canàries arriba a aquesta reunió sobre el desconfinament després de viure una jornada, la de dimarts, en la qual per primera vegada no es va produir cap contagi de coronavirus a les illes des que es va declarar l’estat d’alarma, no hi va haver nous ingressos de pacients amb coronavirus als hospitals ni cap malalt més amb Covid-19 va necessitar que el traslladessin a cures intensives.

L’equip de Julio Pérez assegura que el ministre de sanitat «ha felicitat les Canàries tant per les seves bones dades com pel treball tècnic i sanitari per a la contenció de la pandèmia».

El Ministeri ha reiterat al Govern canari que «les dues claus per passar amb èxit aquesta etapa estaven en el comportament social i en les mesures de detecció precoç de la malaltia», i s’ha insistit a demanar als ciutadans que respectin el distanciament físic i les hores establertes per a les activitats a l’aire lliure i que no descuidin les mesures higièniques.

Respecte a la detecció precoç, detalla la Conselleria de Sanitat, «es va fer èmfasi en el paper de l’Atenció Primària i en els equips de rastrejadors que Canàries ja té entrenats des de la primera fase de la pandèmia.

2.200 test diaris

Notícies relacionades

El Govern canari ha argumentat davant de Salvador Illa que no només compleix els recursos sanitaris de reserva que s’exigeix, sinó que a més està fent més de 2.200 proves PCR diàries i el nombre diari de positius porta ja diverses jornades per sota de 10.

La Conselleria de Sanitat recorda que, tot i que s’autoritzi la fase 1 a tota la comunitat autònoma, seguirà restringida la mobilitat entre illes, «perquè el territori de referència» a l’arxipèlag per a cada fase «continua sent l’illa».