estudi serològic

L'11,2% dels sanitaris del Clínic s'han infectat, xifra «menor que l'esperada»

14 de les 578 persones analitzades tenien una infecció activa (PCR positiu) a l'iniciar-se la investigació

Per a l'examen mèdic es va desenvolupar un assaig immunològic propi utilitzant la tecnologia Luminex

zentauroepp52835267 18 03 2020 fotograf as del hospital clinic de barcelona tema200318121801

zentauroepp52835267 18 03 2020 fotograf as del hospital clinic de barcelona tema200318121801 / Hospital Clinic Barcelona

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Un estudi serològic (amb mostres de sang) constata que en l’11,2% del personal sanitari de l’Hospital Clínic de Barcelona hi ha evidència d’infecció activa o passada de SARS-CoV-2 al llarg de la pandèmia, segons un comunicat.

La investigadora d’ISGlobal (centre impulsat per la Fundació La Caixa) i autora sènior de l’estudi, Carlota Dobaño, ha recordat que els sanitaris són un col·lectiu d’alt risc, per la qual cosa «és probable que la seroprevalença en la població estigui fins i tot per sota de l’11%», tot i que s’ignora si els anticossos protegeixen davant les reinfeccions.

Un dels coordinadors del treball, Alberto García-Basteiro, ha explicat que és el primer estudi que mesura la prevalença dels anticossos contra la SARS-CoV-2, en una mostra representativa de personal sanitari en un país amb una alta càrrega d’aquesta malaltia.

Però els autors de l’estudi (pendent de revisió i publicat de manera preliminar en un ‘preprint’) consideren possible que aquest estudi no sigui representatiu d’altres hospitals d’Espanya, ja que el Clínic va aplicar una sèrie de mesures preventives abans que altres.

García-Basteiro destaca, no obstant, la importància de saber la prevalença en un col·lectiu sanitari, perquè permet determinar el risc d’exposició que tenen i prendre mesures.

Tot i així, el veritable percentatge d’infectats continua sent una incògnita en aquesta pandèmia, ja que la infecció provoca símptomes molt diversos, des d’imperceptibles fins a molt greus.

578 sanitaris analitzats

14 de les 578 persones analitzades tenien una infecció activa (PCR positiu) a l’iniciar-se l’estudi, 39 havien sigut diagnosticades per PCR abans d’accedir a l’assaig i 54 havien desenvolupat anticossos davant el virus (signe d’infecció passada o recent).

D’aquestes 54, n’hi ha 21 (40%) que no havien sigut diagnosticades en el moment de la infecció, i al voltant de la meitat d’aquestes persones no diagnosticades no van arribar a presentar cap símptoma.

El total de persones que van mostrar evidències d’infecció, bé per PCR o per serologia, va ser de 65 (l’11,2% d’infectats que destaca l’estudi).

Es van detectar anticossos sobretot a partir dels 10 dies de l’aparició de símptomes i es va observar que les immunoglobulines de tipus IgA podrien detectar-se una mica abans que les de tipus IgM i IgG.

Notícies relacionades

Per a l’estudi es va desenvolupar un assaig immunològic propi utilitzant la tecnologia Luminex, que quantifica diferents tipus d’anticossos (IgA, IgM, IgG) amb molta fiabilitat i davant de múltiples antígens alhora, i paral·lelament es va fer un diagnòstic per PCR en mostres nasofaríngies per detectar infeccions actives.