MERCAT SALVATGE

Les empreses aposten pels insegurs tests ràpids de la Covid-19

Laboratoris i mútues venen proves al sector privat malgrat la seva baixa fiabilitat i els dubtes de l'OMS

Cada companyia aplica el seu propi protocol al no existir unes directrius comunes dictades des de la Generalitat

zentauroepp53113564 soc test rapidos200424190107

zentauroepp53113564 soc test rapidos200424190107 / Marcial Guillen

4
Es llegeix en minuts
Michele Catanzaro
Michele Catanzaro

Periodista

ver +

Diverses empreses han subministrat als seus empleats proves ràpides de la Covid-19 en els últims dies. Des de fa unes setmanes, alguns serveis de prevenció de riscos laborals, com el gegant Quirón Prevención, estan venent aquests test a les empreses, segons la patronal Foment del Treball i el sindicat Comissions Obreres (CCOO). Diverses companyies ja els estan utilitzant, segons Foment.

Aquestes proves serològiques, semblants a una prova d’embaràs, consisteixen en unes tires que detecten a la sang traces del pas del virus: en concret, els anticossos que l’organisme ha generat en resposta a la infecció.

No obstant, l’OMS desaconsella fora de contextos d’investigació. Els tests tenen una sensibilitat limitada i poden classificar com a sa un treballador infectat en un percentatge important de casos. Això podria fer un fals efecte de seguretat, a costa de mesures més efectives.

20 empreses a Tarragona

La setmana passada, l’associació Empresaris de Tarragona va anunciar que coordinaria la compra de tests ràpids a la distribuïdora Tarracofarma per a les empreses de la província que els sol·licitessin. Ho va fer després de sentir com la consellera de salut, Alba Vergés, aprovava en roda de premsa la iniciativa de SEAT d’utilitzar proves genètiques (PRC), segons explica el seu president Sebastià Cabré.

De moment, Tarracofarma ha venut uns centenars de kits, però es preveu que un milió i mig de tests de la mateixa marca (Avanfarma) arribin a Espanya en les pròximes setmanes, segons Alex Castilla, director de la distribuïdora. Ja hi ha una vintena de companyies que els estan utilitzant, segons Cabré. De moment, no hi ha cap positiu.

«Les empreses volen que els malalts es quedin a casa. Els test donen confiança a la plantilla i poden estalviar mesos de tancament a l’empresa, si es registra un positiu [en el lloc de treball]», explica Cabré. Per això les companyies assumeixen els 30 euros que costa cada prova.

La distribuïdora envia els kits a les empreses que els sol·liciten. Els treballadors fan la prova i els departaments o delegats de prevenció informen l’associació si hi ha algun positiu. L’associació informa al seu torn el Departament de Salut.

«Les empreses demanen la quantitat de tests que necessiten i decideixen a qui fer-los i com», afirma Cabré. Per exemple, el promotor Eugeni Arbó ha comprat proves per a tots els treballadors de les obres d’uns xalets a Cambrils. «Em sento responsable de la seva salut. Distribueixo els tests i si surten negatius, treballem amb més tranquil·litat», explica.

Sense criteris unificats

«Cada empresa està establint els seus criteris. Algunes tenen les proves, d’altres no. Algunes les utilitzen amb treballadors simptomàtics; altres per organitzar els equips crítics. Està clar que falta un criteri clar i unificat per a tothom», comenta César Sánchez, director de l’oficina de prevenció de riscos laborals de Foment del Treball.

El problema principal dels test ràpids és la seva escassa fiabilitat: poden fallar en un percentatge significatiu de casos. A més, fins i tot quan l’encerten, no està clar com es poden utilitzar els seus resultats en un context laboral. «Si un treballador dona negatiu en un determinat moment, res exclou que pugui encomanar-se just al sortir de l’empresa», observa Sánchez.

Si al contrari dona positiu, alguns podrien interpretar que el treballador adquireix la immunitat després de la malaltia.  No obstant, es desconeix si la Covid-19 genera immunitat i el temps que duraria. Aquesta és una de les raons per les quals es va descartar la idea del passaport serològic.

Drets laborals

«La nostra preocupació és que es doni per descomptat que una persona ja no es pot encomanar. No voldríem que els empresaris pensessin que no fa falta invertir en la protecció», comenta Mónica Pérez, de CCOO Catalunya. Aquest no és el cas del promotor de Cambrils, que també ha adquirit mascaretes, guants, líquids de desinfecció i termòmetres.

Les proves també plantegen molts interrogants sobre els drets dels treballadors. ¿Són voluntàries o obligatòries? ¿L’empresa ha d’assabentar-se del resultat? Si la immunitat influís en decisions com els ertos o la renovació de contractes temporals, alguns treballadors podrien voler encomanar-se per constar com a immunes. 

«Els tests d’anticossos no serveixen per prendre decisions crítiques, com tornar a la feina», afirma Cassandra Kelly, investigadora de FIND, una organització suïssa que està registrant tots els tests de la Covid-19 que surten al mercat i avaluant-ne una mostra. «El seu objectiu és epidemiològic: fer-se una idea de quanta gent ha estat exposada i té anticossos», explica Kelly.

Només amb símptomes

El Govern desaconsella subministrar les proves serològiques a persones sense símptomes i recomana prioritzar-ne l’ús en treballadors essencials.  El 13 d’abril, el Govern va emetre una ordre que prohibia les proves sense prescripció mèdica que estaven oferint alguns laboratoris.

L’ordre remetia les comunitats autònomes a redactar directrius i fixar preus (com en el cas de les mascaretes). «Esperàvem que es donessin uns criteris, una orientació sobre quin tipus de tests són recomanables i com aplicar-los, però no han aparegut», constata Sánchez.

Fonts del Departament de Salut afirmen que comparteixen el criteri del ministeri, però no pensen prohibir a les empreses que adquireixin proves. La Generalitat no espera tenir dades sobre quants tests s’estan fent a empreses perquè només s’assabentarà dels positius per mitjà dels serveis sanitaris.

«Caldria utilitzar les proves amb criteris de salut pública. Confio que les autoritats sanitàries estiguin preparant uns dictàmens», afirma Jaume de Montserrat, exdirector de l’Institut Català de Seguretat i Salut Laboral. Aquest expert lloa l’enfocament del País Basc, que està aplicant les proves de forma supervisada a una mostra de treballadors.

Notícies relacionades

«Les empreses estan assessorades per serveis de prevenció que volen vendre», observa Pérez. «Amb el confinament, els serveis de prevenció han deixat de fer reconeixements mèdics i les proves són una oportunitat per tornar a facturar», coincideix De Montserrat.

«Si a la teva empresa hi ha substàncies tòxiques per a les embarassades, no faràs tests d’embaràs cada dia a les teves treballadores, sinó que prendràs mesures de seguretat. De la mateixa manera, hi ha formes més barates i menys arriscades que les proves per prevenir la Covid-19, des dels qüestionaris de símptomes fins a les mesures d’higiene i distanciament», conclou De Montserrat.

¿Quines proves detecten la Covid-19?

Hi ha mig miler de marques de proves per a la Covid-19 al mercat, segons Cassandra Kelly, investigadora de FIND, una organització suïssa que les està registrant i avaluant. Són dels tres tipus següents.

Temes:

Coronavirus