LLUITA MEDIAMBIENTAL

L'holandès Boyan Slat, premi internacional Princesa de Girona per netejar el mar i els rius de plàstic

La fundació guardona el jove impulsor de The Ocean CleanUp per la recerca de solucions tecnològiques contra la contaminació als oceans

GRAFCAT5930. BARCELONA, 04/05/2020.- El inventor y emprendedor holandés Boyan Slat, Premio FPdGi Internacional 2020, que otorga la Fundación Princesa de Girona, por su trayectoria impulsando soluciones tecnológicas para limpiar de plástico los océanos y ríos del mundo a través de la fundación The Ocean CleanUp. EFE/FPdG/SOLO USO EDITORIAL NO VENTAS NO ARCHIVO

GRAFCAT5930. BARCELONA, 04/05/2020.- El inventor y emprendedor holandés Boyan Slat, Premio FPdGi Internacional 2020, que otorga la Fundación Princesa de Girona, por su trayectoria impulsando soluciones tecnológicas para limpiar de plástico los océanos y ríos del mundo a través de la fundación The Ocean CleanUp. EFE/FPdG/SOLO USO EDITORIAL NO VENTAS NO ARCHIVO / EFE

2
Es llegeix en minuts
Efe

L’holandès Boyan Slat, un inventor i emprenedor, que impulsa solucions tecnològiques per netejar de plàstic els mars i rius del món a través de l’organització The Ocean CleanUp, s’ha proclamat guanyador del premi internacional que concedeix la Fundació Princesa de Girona (FPdGi).

Després de la reunió telemàtica del jurat d’experts presidit per l’epidemiòleg Pedro Alonso, el nom de Slat ha tancat la llista dels guardonats de la resta de categories, que s’havien anunciat els últims mesos.

L’elecció de l’holandès es fonamenta en què s’ha enfrontat «a alguns dels problemes mediambientals globals plantejats per la contaminació dels plàstics als oceans i rius del món amb innovació, esperit empresarial i una recerca constant de solucions tecnològiques».

Quan bussejava a Grècia

El jurat, que s’ha declarat «impressionat» per una història que arrenca quan el premiat tenia 16 anys i bussejava a Grècia, destaca també que mostra «una energia i una creativitat excel·lents, sent un exemple per altres joves emprenedors socials i ambientals».

Pedro Alonso ha remarcat que, el segon any de la categoria internacional, s’aprecia una «narrativa», ja que Boyan Slat, com la seva antecessora, Maria Jammal, la jove araboisraeliana que dirigeix l’organització Humanity Crew, bolcada en els refugiats i que va guanyar el guardó el 2019, busca solucions innovadores a algun dels grans reptes de la societat.

Slat, en la immersió que va fer quan tenia 16 anys, va trobar més plàstic que peixos i va iniciar un projecte al seu institut que va derivar en un sistema que aprofita els corrents oceànics per facilitar la neteja dels fons marins.

La gran illa d’escombraries del Pacífic

The Ocean Cleanup ha recaptat més de 30 milions de dòlars a través de donacions i la seva responsable calcula que, amb el desenvolupament de nous dissenys, la meitat de la gran illa d’escombraries del Pacífic desapareixerà d’aquí a cinc anys i a un cost mínim.

El guardó de Boyan Slat se suma als obtinguts prèviament en la resta de categories per Rubén Darío Costa Riquelme (investigació científica), Guillermo Martínez (social), Guillermo García López (arts i lletres) i Pepita Marín Rey-Stolle (empresa).

Notícies relacionades

L’anunci dels guanyadors, que tenia lloc en el marc d’una gira per diferents ciutats espanyoles, s’ha fet de manera telemàtica des del 12 de març passat, en el marc de les mesures adoptades per frenar la pandèmia del coronavirus, tot i que s’ha complert el calendari previst.

El jurat d’aquests premis, que reconeixen joves que han destacat per la seva actitud emprenedora i innovadora, així com per la seva capacitat de transformació, l’han compost per escollir el guardonat de la categoria internacional, a més de Pedro Alonso, l’astrofísic Philip Campbell, l’artista Mat Collishaw, l’arquitecta Olga Felip, la directora europea de la Fundació Bill and Melinda, Anja Langenbucher, el científic Samuel Sánchez i l’historiador i periodista Giles Tremlett.