per als malalts més greus de Covid-19

El tractament amb l'antiviral Remdesivir començarà aquesta setmana als EUA

La Casa Blanca dona llum verda a aquest medicament contra el virus per la via ràpida

Els vials podran ser «exportats» a altres països, assegura el fabricant

zentauroepp52720960 el laboratorio de seguridad p3 de irsicaixa  irsicaixa   jor200407124615

zentauroepp52720960 el laboratorio de seguridad p3 de irsicaixa irsicaixa jor200407124615 / Photographer JORDI ANGUERA

2
Es llegeix en minuts
Efe

El medicament antiviral Remdesivir, que s’administra per via intravenosa, estarà disponible per alguns dels pacients més greus de la Covid-19 als EUA aquesta setmana, després que la Casa Blanca donés llum verda al tractament per la via ràpida, va anunciar aquest diumenge el seu fabricant.

«Pretenem que arribi als pacients a principis d’aquesta setmana. (Estem) començant a treballar amb el Govern, que determinarà quines ciutats són més vulnerables i on és qui necessita aquest medicament,» va dir Daniel O’Day, el conseller delegat de Gilead, la farmacèutica amb la patent del Remdesivir.

O’Day va explicar que la seva companyia ha donat ara per ara al Govern nord-americà «tot el seu subministrament» del medicament, uns 1,5 milions de vials, però el seu objectiu és que el Remdesivir pugui arribar també a pacients del coronavirus fora dels EUA, als països que aprovin el tractament.

«Hem acordat amb el Govern nord-americà poder servir tant els pacients aquí als EUA però també assegurar-nos, com a empresa global amb seu nord-americana, que podem servir també altres països del món», va apuntar O’Day en una entrevista amb la cadena CBS News.

Aquest divendres, l’Administració d’Aliments i Medicaments dels EUA (FDA, en anglès) va emetre una «autorització d’emergència» per tractar amb Remdesivir els pacients més greus de la Covid-19, malgrat que hi ha estudis que apunten que la seva eficàcia no està clara. 

El Remdesivir, una teràpia experimental que es va començar a desenvolupar el 2009 i es va posar a prova amb pacients de l’Ebola a mitjans de la dècada passada, s’ha autoritzat per al coronavirus SARS-CoV-2 perquè un assaig clínic recent va mostrar que aquest fàrmac escurça el temps de recuperació en alguns pacients.

L’antiviral podrà ser injectat als pacients amb la Covid-19 que estiguin ingressats en hospitals en estat greu, una cosa que la FDA defineix com la necessitat d’assistència per respirar.

Amb els 1,5 milions de vials donats per Gilead n’hi pot haver prou per a «100.000 o 200.000 tractaments, depenent» de si el fàrmac s’administra «durant cinc dies o deu», va apuntar O’Day. 

També fora dels EUA

L’empresari va remarcar que uan part d’aquests 1,5 milions de vials encara podran ser «exportats» a altres països, com Gilead ja ha fet en «milers de casos» per a assajos clínics, i que aquesta possibilitat de destinar a l’exterior part dels tractaments donats forma part del seu acord amb la Casa Blanca. 

Als EUA, serà el Govern del president Donald Trump el que «determini, basant-se en coses com els llits de les unitats de cures intensives, en quin punt està l’epidèmia» a cada lloc. 

«Començaran a enviar desenes de milers de tractaments a principis d’aquesta setmana, i això ho anirem ajustant a mesura que canviï i evolucioni l’epidèmia en diferents ciutats dels EUA», va assenyalar O’Day. 

Notícies relacionades

A més, va explicar que la seva companyia està avaluant la possibilitat de desenvolupar formes d’administració subcutània o inhalada del Remdesivir, perquè el seu ús no s’hagi de limitar estrictament als pacients més greus i hospitalitzats. 

«Estem estudiant fórmules com les subcutànies que es puguin administrar fora de l’hospital, i possiblement una d’inhalada. Aquest medicament no és susceptible per a una administració oral per la forma en què es metabolitza, però estem examinant (...) com ajudar els pacients en fases més primerenques», va indicar.