per frenar la pandèmia

França desincentiva les entrades des de l'estranger amb una quarantena

El Govern prova d'allargar l'alerta sanitària pel coronavirus fins al 24 de juliol

Obrirà fitxers dels malalts i crearà una brigada per identificar contagis entre els seus contactes

zentauroepp53240551 people walk down a pedestrian way and play with kids during 200427161608

zentauroepp53240551 people walk down a pedestrian way and play with kids during 200427161608 / LUDOVIC MARIN

3
Es llegeix en minuts
Angel Calvo/Efe

França es prepara per a una desescalada molt progressiva a partir de l’11 de maig, amb fitxers dels malalts, una brigada per identificar contagis entre els seus contactes i una quarantena per a tothom que arribi de l’estranger, que desincentivarà els viatges.

El Govern ha presentat aquest dissabte un projecte de llei, que ha de ser tramitat i adoptat la setmana que ve per les dues cambres del Parlament, que prolongarà l’alerta sanitària fins al 24 de juliol. 

«Haurem de viure molt temps amb el virus», va explicar en una conferència de premsa el ministre de Sanitat, Olivier Véran, per justificar aquest allargament i les regles que entraran en vigor a l’inici de la desescalada.

Entre aquestes, l’obligació per a totes les persones que entrin a França (francesos o estrangers), però també a l’illa de Còrsega i als territoris i departaments francesos d’ultramar, d’una quarantena de 14 dies.

En cas que siguin diagnosticades com a positives, s’hauran de sotmetre a un règim d’aïllament en condicions encara per definir, que es pot allargar fins a 30 dies, i que en qualsevol cas serà susceptible de poder-se recórrer davant un jutge. Els que no acceptin aquestes condicions, se’ls farà tornar per on havien arribat.

No hi ha cap calendari per a la represa de la lliure circulació dins l’espai Schengen que, segons el ministre francès d’Interior, Christophe Castaner, serà «progressiva». Tampoc per a l’obertura de les fronteres exteriors. Castaner es va limitar a indicar que tot això serà objecte de discussions a nivell europeu i bilateral.

Obligació jurídica d’aïllament

A França, Véran va dir que s’havia optat «per la confiança i la responsabilitat», cosa que significa que no hi haurà cap obligació jurídica d’aïllament per a les persones infectades per la Covid-19, en contra del que s’havia estudiat.

No obstant, es crearan fitxers de les persones positives perquè els metges, en un primer moment, i la Seguretat Social després puguin fer investigacions de traçat per provar de determinar qui ha estat en un contacte estret i és susceptible d’haver-se encomanat. 

Abans de la seva posada en funcionament, aquests fitxers –concebuts en principi per a un període d’un any– hauran de rebre el vistiplau de la Comissió Nacional d’Informàtica i Llibertats (CNIL), una instància que protegeix davant un ús abusiu de les dades personals. 

A la pràctica, una vegada que un test hagi confirmat un cas de coronavirus, el metge de capçalera es posarà en contacte amb el pacient per establir un primer cercle de persones. Agafarà el relleu la Seguretat Social, amb una brigada que inicialment estarà composta de 3.000 a 4.000 professionals i que es podria ampliar si calgués. 

Els fitxers no s’utilitzaran per a l’aplicació del mòbil StopCovid en què treballa el Govern des de fa diverses setmanes per fer un traçat de qui hagi estat en contacte amb un cas declarat de coronavirus. Aquest dispositiu està molt verd i no entrarà en servei l’11 de maig. 

Si es poguessin resoldre els problemes tècnics i jurídics que planteja, abans d’entrar en funcionament seria objecte d’un vot al Parlament. 

Les mascaretes seran d’ús obligatori en el transport públic –no al carrer– a França des de l’inici del desconfinament, i per vigilar que això es compleix s’han ampliat les competències de control als agents de seguretat de les companyies de transport, que podran imposar sancions, com les forces de l’ordre. 

Notícies relacionades

Amb caràcter general, els francesos es podran tornar a desplaçar lliurement pel país des de l’11 de maig, però a un màxim de 100 quilòmetres del seu domicili, tret de si poden justificar motius professionals o familiars «imperiosos» per anar més lluny. 

En aquests 100 quilòmetres, es podran traspassar els límits dels departaments i de les províncies, va precisar el ministre d’Interior.