NOUS COSTUMS

L'auge de les videotrucades o com ser multitud virtualment

Les aplicacions de videoconferència es disparen i promouen la comunicació vetada al carrer

Google, Microsoft, Facebook i Zoom competeixen per un mercat reservat fins ara a les empreses

zentauroepp52988211 31 03 20 confinament pel coronavirus a la conca d odena l en200501085715

zentauroepp52988211 31 03 20 confinament pel coronavirus a la conca d odena l en200501085715 / Marc vila

5
Es llegeix en minuts
Carmen Jané
Carmen Jané

Redactora

Especialista en Periodista especialitzada en tecnologia, continguts digitals i elearning. Escric des de Última Hora.

ver +

Les videotrucades, admetem-ho, eren utilitzades fins fa poc per qui tenia amics a l’estrangerfeia sexe telefònic o empreses que volien estalviar en viatges, però des que la Covid-19 ha confinat tothom a casa, qui més o qui menys ja fa servir el vídeo i l’àudio del seu telèfon i ha après a enfocar-se la cara per parlar amb la família, fer el vermut, anar a classe o participar en una sessió de ioga. Hi ha desenes de programes que permeten salvar virtualment les reunions de grup que encara segueixen vetades als carrers. El dubte és si aquest ‘boom’ és aquí per quedar-se o serà una moda passatgera vinculada a un negre record.

Des de l’inici del confinament, el trànsit de videotrucades a internet es va duplicar a Espanya i no fa més que créixer, segons dades del gestor de trànsit de xarxes De-Cix. Zoom ha sigut l’aplicació que més ha crescut, però també Google Hangouts, Skype, Whatsapp vídeo o Facetime. I el seu auge ve dels grups, no de les converses cara a cara, gràcies al teletreball, les classes a distància i les reunions d’amics. 

Els programes que més han crescut estan orientats a usuaris particulars i vinculats al telèfon mòbil i no a ordinadors. Google Hangouts, gràcies als mòbils amb Android; Facetime perquè és l’app de trucades per defecte de l’iPhone; Whatsapp perquè s’ha convertit en el nou estàndard de comunicacions (més del 95% d’usuaris de mòbil a Espanya l’utilitza) i Skype, que arrossega l’avantatge de ser la més veterana.

«Veure’ns les cares en una videoconferència de grup ens consola, perquè amb el rostre anticipem les emocions i sabem el que direm a continuació. És una millora de la comunicació inconscient, però que ens dona la tranquil·litat que tot anirà bé i ens calma la por», afirma la psicòloga Mónica Dosil, de Doctoralia. 

Aprofitar aquestes carències en temps de confinament social ha suposat descobrir un nínxol de mercat per a algunes empreses que s’ha de veure quant durarà.

El boom de Zoom

En el món empresarial, Zoom ha aconseguit guanyar terreny a Cisco Webex, RingCentral o Skype. I això que Cisco, que va fer gratuïta l’eina també per a particulars des de l’inici de la pandèmia, davant de l’avenç dels rivals, afirma que ha duplicat el seu trànsit durant la primera quinzena de març. 

Ha sigut una manera d’intentar no morir en l’intent, perquè Zoom va ser creada per un ex executiu de Cisco d’origen xinès, Erick Yuan, a qui els seus antics ocupadors van rebutjar la idea de crear una app per fer videotrucades múltiples des del mòbil. Yuan es va acomiadar i va crear la seva empresa, i ara és milionari i té com a clients el 60% de les empreses del Fortune 500, segons presumeix. Zoom, en total, ja té més de 300 milions d’usuaris diaris.  A Espanya el seu ús ha crescut fins a un 6.000% des de l’inici de la pandèmia, amb augments del 1.000% setmanals, segons dades de Vodafone.

La clau de l’èxit a Zoom és que no requereix registre, admet fins a 100 usuaris alhora i és gratis fins a 40 minuts. A més, admet filtres i permet compartir documents a la pantalla. El model de negoci es basa en les subscripcions, que amplia tot el que pot fer l’usuari amb l’eina. No obstant, el seu èxit s’ha vist perjudicat pels problemes de seguretat.

Agències estatals com el Centre Criptològic Nacional han descobert que qualsevol podia sabotejar una videoconferència enviant vídeos (eren famosos els de sexe en reunions de feina) o interrompre constantment la resta amb l’àudio. En anglès han encunyat fins i tot un terme per a això, el ‘zoombombing’. També es podien filtrar les adreces de correu i fotos dels usuaris i dels seus contactes, problemes inadmissibles per a una aplicació d’aquest nivell.

Google estén els seus Meet

Google ha vist com, des de l’inici de la pandèmia, el seu Hangout es quedava curt. El gegant d’internet va anunciar aquest dimecres que donarà gratis Meet, l’eina de videotrucades per a usuaris d’empresa i educació (està integrada a G-Suite i Classroom), i que admet fins a 250 usuaris simultanis. No obstant, en la versió consumidor –sobre la qual diuen que no posaran anuncis, com fan al correu i el navegador– no tindrà funcions com poder gravar les trucades.

Jitsi –que va estar en el punt de mira de Google– també s’ha fet molt popular aquests dies perquè, com Zoom, no requereix registre dels participants i és gratuïta. És el sistema que utilitza la Moncloa en les rodes de premsa amb periodistes, per exemple. És ‘open source’ (qualsevol pot veure el codi i millorar-lo) i està suportada per la comunitat de desenvolupadors i per l’empresa 8x8, que cobra per afegir-li funcions extra a altres companyies i programes. 

Facebook i Microsoft

Facebook ha reforçat una mica Whatsapp, que ara admetrà videotrucades de fins a vuit participants alhora, però on ha bolcat els seus esforços és en Messenger. Divendres passat va anunciar Messenger Rooms, per a videotrucades de fins a 50 participants sense limiti de temps.

Microsoft, en canvi, ho ha tingut millor amb Skype, que va comprar el 2011 per la llavors escandalosa xifra de 8.500 milions d’euros (Facebook va comprar Whatsapp sis anys després per gairebé el doble). El degà dels programes de videoconferències, creat el 2003 i que admet fins a 50 persones alhora, ha vist augmentar el seu ús aquests dies en un 70% i arriba ja als 40 milions de persones diaris. 

Un altre programa seu, Teams, el que més ràpid ha crescut en tota la història de la companyia gràcies a la seva vinculació al popularíssim Office, ja té 75 milions de milions d’usuaris diaris a tot el món, segons xifres anunciades aquest dijous, un 40% més que fa sis setmanes, en la seva gran majoria empreses. Microsoft té previst llançar una versió per a usuaris domèstics que pugui incloure compartir llistes de la compra, plans de viatges i compartir localització. 

Notícies relacionades

Una altra ‘app’ que ha tingut bastant èxit, sobretot en països anglosaxons, ha sigut Houseparty, que va ser comprada fa gairebé un any per l’empresa de videojocs Epic Games, propietària de ‘Fortnite’. No obstant, ha caigut davant de Zoom perquè només suporta vuit participants simultanis. 

La pregunta del milió és ara si aquest ‘boom’ de les videotrucades grupals ha arribat per quedar-se. «L’ésser humà tendeix a oblidar el trauma, però hi ha molts professionals que han descobert que a través de les videoconferències venen altres productes i que el que semblava gratis els està ajudant a facturar per llibres, cursos i altres. I això no crec que passi», afirma Dosil.