per «eficàcia dubtosa»

Andalusia retira mascaretes que Facua atribueix a Spiriman

Van ser donades per l'associació de lidera el controvertit metge granadí Jesús Candel

«És un afalac que em culpin d'això venint de la gentussa de què ve», respon el metge viral

zentauroepp36384025 spiriman200501130425

zentauroepp36384025 spiriman200501130425 / PEPE TORRES

1
Es llegeix en minuts
Efe

El Servei Andalús de Salut ha ordenat la retirada de les mascaretes (Inuan KN95) que, segons el Centre Nacional de Mitjans de Protecció, no compleixen com a FFP2 i que procedeixen d’una «donació particular» que Facua ha atribuït a l’associació que lidera el metge granadí Jesús Candel, conegut com a Spiriman.

Fonts del Servei Andalús de Salut (SAS), que no han identificat l’origen d’aquesta donació, han confirmat aquest divendres la retirada del material i han indicat que les mascaretes no van ser proporcionades per la sotsdirecció de compres d’aquest organisme ni per les centrals de compres provincials de la Junta d’Andalusia.

El SAS ha enviat, a més, instruccions perquè s’identifiqui els treballadors que han utilitzat aquestes mascaretes i, segons es determini, es procedeixi a l’aïllament preventiu, realització de testos ràpids o PCR, han indicat fonts de l’organisme andalús.

Per la seva banda, l’organització de consumidors Facua, en un comunicat, ha atribuït part d’aquest material retirat a una donació de l’associació Justícia per la Sanitat, que lidera el metge Jesús Candel, que va ser un dels impulsors de les protestes multitudinàries contra la fusió hospitalària de Granada.

El mateix Candel, en el seu perfil a Facebook, ha publicat aquest divendres que del conjunt de mascaretes FFP2 donades per la seva associació a hospitals públics, «ja que els professionals sanitaris estaven indefensos i sense protecció» davant del Covid-19, el SAS ha decidit retirar-ne una partida dels hospitals de Granada «perquè diuen que no compleixen amb la normativa».

Tota la documentació «en regla»

Segons aquest metge, el distribuïdor farmacèutic i l’empresa tenen la documentació «en regla», tant les homologacions de la Comunitat Europea com de l’Agència Federal del Medicament (FDA) dels Estats Units.

«Necessiten donar la culpa a Spiriman del contagi entre professionals [...] cosa que és un afalac venint de la gentussa de què ve i necessari per aconseguir el fi que persegueixo, per tombar aquest sistema de polítics ineptes i criminals», ha indicat.

Notícies relacionades

Segons Candel, no s’han retirat, per tant, als professionals sanitaris les mascaretes entregades, perquè ja les van utilitzar, i tampoc se n’han entregat més des de fa diverses setmanes.

També ha indicat que les mascaretes, que moltes farmàcies han pogut adquirir a través de l’associació Justícia per la Sanitat, no estan en aquest petit grup «que el SAS diu haver retirat dels hospitals».