la desescalada de l'Església

Fidels amb mascareta, piles buides i més misses

La Conferència Episcopal elabora una guia de mesures per reprendre la celebració del culte amb prudència

Manté la dispensa del precepte de participar en el ritu dominical pel risc de contagi del coronavirus

zentauroepp53105744 topshot   this photo taken and handout on april 12  2020 by 200412171601

zentauroepp53105744 topshot this photo taken and handout on april 12 2020 by 200412171601 / HANDOUT

2
Es llegeix en minuts
Efe

La Conferència Episcopal ha elaborat una guia de mesures per reprendre la celebració del culte a les esglésies durant la desescalada: piles d’aigua beneita buides, fidels amb mascareta, més nombre de misses per evitar gran afluència o no passar el cistellet són algunes adaptacions.

L’Església ha manifestat la seva intenció de «recuperar progressivament la normalitat de la vida eclesial», si bé ha precisat que en aquesta fase de transició manté la dispensa del precepte de participar en la missa dominical i recomana a gent gran i persones de grups de risc que es quedin a casa.

En el protocol que ha publicat aquest dijous, la Conferència Episcopal ha demanat «màxima prudència» i ha precisat que serà necessària una avaluació continuada de la posada en marxa d’aquestes mesures, tenint en compte el que disposi en cada moment l’autoritat sanitària.

Entre les mesures proposades estan augmentar les misses dels diumenges quan hi hagi més afluència per descongestionar els temples, la recomanació que els fidels utilitzin mascareta, mantenir les piles d’aigua beneita  buides i les portes de les esglésies obertes per evitar tocar manilles o poms.

A més, s’haurà d’organitzar en cada culte la distribució de fidels, l’accés a l’hora de combregar i l’entrada i la sortida del temple respectant la distància de seguretat. 

Gel hidroalcohòlic a l’entrada i sortida

S’haurà de distribuir gel hidroalcohòlic a l’entrada i sortida de les esglésies, evitar els cors i no repartir fulls de cants ni plecs o lectures i les confessions requeriran l’ús de mascareta i respectar la distància de seguretat. 

No es passarà el cistellet de la col·lecta, sinó que se situarà a la sortida i en la missa calze, patena i copons estaran coberts durant la pregària i hauran de desinfectar les seves mans el sacerdot i els que intervinguin. 

La salutació de la pau es podrà substituir per un gest sense contacte, l’eucaristia es distribuirà en silenci i els sacerdots grans no distribuiran la comunió.  Caldrà desinfectar els temples després de cada acte.

El baptisme serà un ritu breu i s’evitarà el contacte entre els nens, les uncions es faran amb un bastonet o cotó d’un sol ús que s’haurà d’incinerar, també en la crismació de la confirmació i en l’administració dels olis en la unció dels malalts. 

Els anells dels nuvis

Quan se celebri un matrimoni, només els contraents manipularan anells i arres i es demana que en els funerals s’evitin gestos d’afecte que impliquin contacte personal. 

Els bisbes pretenen celebrar en les pròximes setmanes les exèquies dels difunts. 

En la fase 1 es permetrà l’obertura de temples amb una afluència d’un terç de l’aforament, se celebraran eucaristies diàries i dominicals i es donarà preferència a l’acompanyament de famílies que hagin perdut un ésser estimat. 

En la fase 2 s’ampliarà l’aforament a la meitat i es restabliran els serveis ordinaris i en la 3 es recuperarà la «vida pastoral ordinària» amb les mesures higièniques i de distància necessàries fins que es trobi la solució mèdica a la Covid-19.  En totes les fases s’haurà de respectar la distància de seguretat.

Els bisbes han celebrat que la malaltia «vagi sent controlada» i es pugui iniciar la recuperació de la vida quotidiana «encara amb reserves i precaucions» i han cridat a «exercir la caritat personal, política i social».

Notícies relacionades

En aquest sentit, han instat partits polítics, organitzacions empresarials i sindicals i les diferents administracions «a l’acord i la col·laboració en favor del bé comú», especialment per ajudar «els pobres i els que més pateixin les conseqüències d’aquesta pandèmia».

Finalment, ha reconegut la «generosa entrega» del personal sanitari i d’altres professionals essencials.