per acorralar el coronavirus

Polèmica per les dades sobre tests aportades per Espanya a l'OCDE

L'organisme internacional col·loca les autoritats espanyoles entre les deu que més anàlisis fan i després rectifica a la baixa

El PP critica que l'Executiu central utilitzi i presumeixi de xifres que no són bones ni coincideixen amb les de les autonomies

zentauroepp53113564 soc test rapidos200424190107

zentauroepp53113564 soc test rapidos200424190107 / Marcial Guillen

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) va difondre dilluns una estadística en la qual situava Espanya entre els deu primers països del món (en concret en el vuitè lloc) que més proves del nou coronavirus realitzen. Ràpidament tant el ministre de Sanitat, Salvador Illa, com el mateix president del Govern, Pedro Sánchez, i altres membres de l’Executiu es van fer ressò d’aquesta notícia a les xarxes socials i el titular de Sanitat en va presumir en roda de premsa.

Posteriorment, no obstant, l’OCDE va rectificar i va col·locar Espanya en el lloc 17 (d’un total de 36 que formen en rànquing). El descens en la classificació es deu al fet que l’OCDE elabora la seva llista amb les dades que li proporcionen els mateixos països directament i l’equip de Sánchez va incloure en la informació que va facilitar a l’organisme internacional els tests ràpids serològics, encarregats de detectar anticossos davant la Covid, mentre que la resta de països només compten els PCR, que són els que detecten la presència activa del virus. El PP va posar ràpidament el crit al cel, i va acusar l’Executiu de presumir de dades inflades i falses que, a més, no quadraven amb les ofertes per les autonomies.

Davant de la polèmica, el Govern va difondre dilluns a la nit un comunicat en el qual assegura que va enviar a l’OCDE les dades desglossades de test realitzades, els PCR d’una banda i els d’anticossos de l’altra. Però segons afirma, «va ser posteriorment decisió única i exclusiva de l’OCDE publicar el gràfic que establia el rànquing de països [...] amb test de diagnòstic conjunt, sense discriminar tècniques».   

El Govern assegura que s’ha posat en contacte amb l’organisme internacional per demanar un aclariment i que aquest s’oferirà avui. De moment, segons va difondre la Moncloa, el director d’Ocupació, Treball i Assumptes Socials de l’OCDE, Stefano Scarpetta, va assenyalar que les dades enviades pels països són «preliminars», per la qual cosa la institució «continuarà analitzant-los per assegurar que es pugui establir una comparació entre països».

Prèviament, dilluns al matí, a través del seu compte personal de Twitter, el secretari general de l’OCDE, Ángel Gurría, va destacar que és molt ‘bo’ veure que Espanya es troba en el ’top 10’, ja que (segons les dades conjuntes de tots dos tests) fa 28,6 proves per 1.000 habitants, mentre que la mitjana europea se situa en el 22,9.

Notícies relacionades

Segons la primera estadística difosa, Espanya es troba en el lloc vuitè en un rànquing liderat per Islàndia (134,9), seguit de Luxemburg (64,6), Estònia (36,9), Lituània (36,6), Israel (30), Itàlia (29,7) i Suïssa (28,8). Per darrere dels espanyols, sempre tenint en compte la suma de les dues proves, hi ha Noruega (28,5), Àustria (25,9), Dinamarca (25,3), Letònia (25,2) o Alemanya (15,1).

A la cua se situen Mèxic (0,4), el Japó (1,8), Grècia (5,8), Hongria (6,6), Polònia (7,4), Xile (8,1), França (9,1), Suècia (9,4), el Regne Unit (9,9), Turquia (10,7), els Països Baixos (11,3), Corea (11,6), Eslovàquia (13), Finlàndia (14,4), els Estats Units (15,6), Bèlgica (17,8) i el Canadà (18,4), entre d’altres.