l'evolució del coronavirus

L'estudi de seroprevalença comença a 36.000 llars espanyoles

Els primers resultats, si bé preliminars, es coneixeran en unes dues setmanes

La participació és voluntària i es busca conèixer l'expansió real de l'epidèmia

seroprevalencia / periodico

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Milers de famílies estan rebent, a partir d’aquest dilluns, una trucada dels serveis de salut per convidar-los a participar en un important estudi epidemiològic sobre el coronavirus, destinat a conèixer l’expansió real de l’epidèmia a Espanya, ja que les xifres oficials només recullen aquelles persones que han tingut símptomes greus de tenir la malaltia. Però es desconeix amb exactitud quants espanyols han tingut símptomes lleus o són asimptomàtics.

Es tracta de la investigació dissenyada per l’Institut de Salut Carles III, en col·laboració amb l’Institut Nacional d’Estadística (INE), i que hauria d’haver començat fa dies. Finalment, arrenca aquest dilluns, si bé, segons ha reconegut el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en algunes autonomies començarà dimarts o dimecres i en algunes regions com Galícia i Castella-la Manxa serà completat amb investigacions internes.

Almenys 60.000 persones

La macroinvestigació, denominada ENE-COVID, convidarà a participar 90.000 persones, amb l’estimació que finalment la mostra estigui composta per un mínim de 60.000 persones, de 36.000 llars, ja que la participació és voluntària. Això sí, com que es busca conèixer la transmissió tant comunitària i com a les llars, el disseny contempla que hi participin totes les persones que viuen en un mateix domicili.

L’estudi està inspirat en les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i, segons ha explicat la directora de l’Institut Carles III, Raquel Yotti, no oferirà només una foto fixa, sinó també informarà de com evoluciona el virus en els pròxims dos mesos, gràcies al fet que als participants se’ls faran les proves necessàries tres vegades, amb tres setmanes de separació entre cada onada. «Així veurem l’evolució del desenvolupament dels anticossos», segons ha precisat.

Els primers resultats, si bé preliminars, es coneixeran en unes dues setmanes, que és el temps necessari per fer les proves en la primera visita. «Serà una primera impressió però per a les dades consolidades s’haurà d’esperar més», ha avisat.

Com es portarà a terme

El disseny busca proporcionar una mostra representativa a escala provincial, autonòmica i nacional. La mida mostral per província varia entre 900 persones a les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla i 6.000 persones a Madrid, cosa que, segon el Govern, permet estimar la seroprevalença de Covid-19 amb prou precisió a totes les províncies.

Els participants hauran de respondre un breu qüestionari i se’ls realitzaran, a més, proves serològiques per determinar si tenen anticossos del virus. En primer lloc, se’ls farà un test ràpid de determinació d’anticossos en sang per immunocromatografia, que proporciona informació per saber si la persona ha estat infectada.

A casa o al centre de salut

Notícies relacionades

Aquesta prova es realitzarà a la mateixa llar o en un centre de salut, en funció de l’evolució de l’epidèmia i de les circumstàncies de cada família. La sensibilitat d’aquesta prova, que només requereix una punxada al dit, s’estima que és superior al 80%, però aquesta informació relativa a la seva precisió diagnòstica s’ha obtingut en grups molt concrets de pacients i es desconeix si pot extrapolar-se al conjunt de la població.

Per tant, per assegurar la fiabilitat dels resultats i aplicar el màxim rigor metodològic, s’ha considerat molt recomanable obtenir una mostra de sèrum en tots els pacients que donin el seu consentiment. Aquestes mostres s’obtindran amb la mateixa tècnica que s’utilitza rutinàriament per fer analítiques de sang (venipunció, és a dir, una punxada al braç), i s’analitzaran utilitzant una tècnica serològica més sofisticada i més precisa que els tests ràpids.