crisi sanitària

L'OMS confirma gairebé 200.000 morts per coronavirus al planeta

L'organització adverteix que la pandèmia podria afectar campanyes de vacunació infantil

zentauroepp53162743 entierro coronavirus200418140735

zentauroepp53162743 entierro coronavirus200418140735 / Emilio Morenatti

2
Es llegeix en minuts
Efe

Les morts globals per coronavirus pugen a 196.295, mentre que els casos totalitzen 2,85 milions, segons les xifres publicades avui per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Això suposa 50.000 nous casos i 3.000 morts en les últimes 24 hores, xifres sensiblement menors a les registrades per l’OMS diumenge, tot i que és aviat per confirmar una desescalada, ja que podrien augmentar abans del final de la jornada.

Europa continua sent la regió més afectada, amb 1,34 milions de casos, tot i que és la que mostra una corba descendent de casos més clara, mentre que Amèrica amb 1,14 milions, va experimentar un alt repunt el cap de setmana passat i ara acumula tres dies d’un descens lent. Regions com l’Orient Mitjà (165.000 casos), l’Àfrica (21.000) o el sud-est asiàtic (44.000) són lluny de les xifres d’Europa o Amèrica, però les tres mostren una preocupant tendència ràpidament ascendent en el nombre d’infeccions.

Els Estats Units (que està a prop d’assolir el milió de casos), Espanya, Itàlia, Alemanya, el Regne Unit i França es mantenen com els països més afectats, seguits de Turquia, que va superar la barrera dels 100.000 contagis. Els recuperats al planeta, segons les xifres de les autoritats sanitàries nacionals, s’acosten als 900.000, mentre que la xifra de pacients en estat greu o crític es manté estable, per sota dels 60.000 (un 3 per cent del total dels casos actualment tractats). 

Problemes amb les vacunes

L’OMS també ha advertit que l’actual pandèmia podria reduir o fins i tot aturar campanyes de vacunació contra altres malalties, posant en risc la vida de molts nens davant d’amenaces com la malària, el xarampió o la pòlio. «L’OMS està profundament preocupada per l’impacte que la pandèmia tindrà en altres serveis sanitaris, especialment per als nens», ha remarcat en una roda de premsa el director general de l’organisme, Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

Tot i que els més petits «tenen un risc relativament baix de morir per Covid-19, poden estar en perill de fer-ho per altres malalties, que es podrien prevenir amb vacunes», va afegir l’expert etíop.  Tedros va remarcar que cada any 116 milions de nens són vacunats, un 86% dels que neixen, però encara hi ha 13 milions que no disfruten d’aquests programes de vacunació, «i el nombre es pot incrementar a causa del Covid-19». 

El màxim responsable de l’OMS ha reconegut que ja hi ha campanyes de vacunació contra la pòlio que s’han hagut de paralitzar, i va indicar que a l’hemisferi sud, que està a prop d’entrar en els seus mesos més freds, hi podria haver molts nens que no es vacunin contra la grip pel temor dels seus pares a portar-los al metge. 

Notícies relacionades

L’organització internacional Gavi, responsable de moltes de les campanyes de vacunació, va reconèixer que almenys 21 països en desenvolupament estan patint problemes d’accés a vacunes a causa dels tancaments de fronteres i les restriccions en el transport mundial.  «Catorze campanyes de la Gavi contra la pòlio, les galteres, el còlera, el papil·loma humà, la febre groga i la meningitis, en les quals haurien sigut immunitzades 13 milions de persones, han sigut retardades, cosa que tràgicament suposarà la mort de nens», ha vaticinat Tedros. 

L’OMS també tem que els problemes en els serveis de vacunació de malària a l’Àfrica puguin duplicar els estralls que aquesta malaltia produeix al continent, on cada any es concentren més del 90% de les prop de 400.000 morts anuals que causa al món. 

Temes:

OMS Coronavirus