sufragi universal

Urkullu planteja celebrar les eleccions basques al juliol

Previstos per al 5 d'abril passat, els comicis van ser ajornats per la crisi del coronavirus

Proposa organitzar un «solemne acte de comiat» institucional als morts per Covid-19

zentauroepp53210112 grafcav4824  vitoria  23 04 2020   imagen cedida por el gobi200424105755

zentauroepp53210112 grafcav4824 vitoria 23 04 2020 imagen cedida por el gobi200424105755 / Irekia

1
Es llegeix en minuts
Agencias

El ‘lehendakari’, Iñigo Urkullu, ha avançat aquest divendres la possibilitat que les eleccions al Parlament basc que estaven previstes per al 5 d’abril passat, ajornades per la crisi del Covid-19, se celebrin el pròxim mes de juliol, informa Efe.

Urkullu compareix aquest divendres davant de la Diputació Permanent del Parlament basc per informar sobre les actuacions que està duent a terme el Govern autonòmic per combatre la pandèmia de coronavirus, una compareixença al saló de plens que ha començat amb un minut de silenci en record de les víctimes d’aquesta pandèmia.

El ‘lehendakari’ ha anunciat que el pròxim 30 d’abril convocarà una taula de partits per avaluar la declaració d’emergència sanitària, que va començar a mitjans de març i que va servir per ajornar els comicis, i analitzar la possibilitat de convocar les eleccions en el termini de tres mesos, abans del mes d’agost.

Acte de comiat

 A més, ha proposat organitzar a Euskadi un «solemne acte de comiat» als morts pel Covid-19, des de l’acord institucional», per expressar «la solidaritat amb totes les famílies que no han pogut acomiadar, com haurien desitjat, els seus éssers estimats». L’acte se celebraria una vegada que s’estabilitzi la situació de la pandèmia.

Durant la seva intervenció a la Diputació Permanent del Parlament basc, a petició pròpia, per explicar la situació del coronavirus i les mesures implementades pel seu Govern, Urkullu s’ha dirigit a les persones que han perdut un familiar a conseqüència del Covid-19 i ha confessat que, com a ‘lehendakari’, «el més dolorós i dur» és posar-se al lloc d’aquestes famílies, informa Europa Press.

Notícies relacionades

Per això, ha anunciat que ha proposat a totes les institucions basques que, «una vegada s’estabilitzi la situació», organitzarà «un solemne acte de comiat social i institucional dirigit a totes les persones que han mort a causa d’aquesta pandèmia».

Segons ha explicat, es tracta d’un acte per expressar «la solidaritat amb totes les famílies que no han pogut acomiadar, com haurien desitjat, els seus éssers estimats». «Plantejo l’organització d’aquest acte des de l’acord institucional», ha manifestat.