resultats d'aquí a dos mesos

L'estudi de Sanitat sobre el coronavirus torna a retardar-se: ja no comença dilluns

Les comunitats autònomes no arriben a temps per a la investigació de seroprevalença

Catalunya no tindrà en compte els resultats en la presa de decisions sobre el desconfinament

zentauroepp53200586 el ministro de sanidad  salvador illa  durante el pleno cele200423091842

zentauroepp53200586 el ministro de sanidad salvador illa durante el pleno cele200423091842 / Pool

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Nou retard en l’estratègia del Govern per aturar el Covid-19. L’estudi de seroprevalença que ha preparat el Ministeri Sanitat, juntament amb l’Institut de Salut Carles III (ISCIII) i l’Institut Nacional d’Estadística (INE) i amb la col·laboració de les autonomies, s’ha tornat a demorar i ja no començarà dilluns, tal com estava previst al principi. Els resultats, en qualsevol cas, no estaran llestos abans de dos mesos.

Preguntat a la recerca de confirmació en la Comissió del ram, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha despatxat la qüestió sense gaire detall. Illa només s’ha limitat a dir que començarà la setmana que ve, però «no dilluns», a més de remarcar que es realitzarà juntament amb les comunitats autònomes. 

Segons Europa Press, aquest retard en l’arrencada es deu al fet que a les comunitats autònomes no els dona temps per poder començar a realitzar-lo, de manera que es continua sense conèixer-se tampoc quan es començarà a testar la població per poder estimar el nombre de persones que ja estan immunitzades.

Aquest treball, amb el qual s’analitzaran més de 60.000 persones en dues onades (totes dues de 30.000), estarà liderat per la directora de l’ISCIII, Raquel Yotti. L’objectiu és analitzar la població espanyola per saber si ja ha passat la malaltia i comprovar quin percentatge d’espanyols ja és immune, amb l’objectiu que ajudi a anar relaxant les restrictives mesures de distanciament social. El coronavirus va entrar a Espanya al febrer i per «multitud» de vies

¿Mesura clau o una més?

Segons han assegurat en diverses ocasions diferents membres del Govern i del ministeri, els resultats que s’obtindrien ajudarien a començar a plantejar les mesures per a la fase de desescalada. No obstant, i després de conèixer-se que des d’aquest diumenge els nens de fins a 14 anys poden sortir al carrer, el Govern ha explicat que l’estudi és una mesura més per a la presa de decisions en aquest aspecte.

De fet, aquest dimarts la portaveu del Govern, María Jesús Montero, va assegurar que quan tot el quadro de marcadors que està elaborant l’Executiu es compleixi es podran «fer passos amb més rigor i de forma expressa per col·lectius o territoris»

Catalunya farà cas omís dels resultats de l’estudi

La consellerade Salut, Alba Vergés, ha assegurat que Catalunya col·laborarà amb les 9.300 proves de l’estudi de seroprevalença que impulsen el Ministeri de Sanitat i l’Institut de Salut Carles III, tot i que «no servirà» en la presa de decisions per al desconfinament en aquesta comunitat, segons recull Efe.

En roda de premsa, Alba Vergés s’ha mostrat entre resignada i molesta per la col·laboració amb aquest estudi, i ha indicat que el seu departament esperava que fos el Ministeri de Sanitat el que assumís la realització de les proves.

Notícies relacionades

Finalment, les proves les farà l’atenció primària catalana, els professionals de la qual s’ocuparan de recollir les mostres de l’estudi i de fer l’enquesta corresponent.

Vergés ha manifestat que aquests resultats «no serviran» per prendre decisions per al desconfinament a Catalunya, ja que el ministeri ha organitzat la mostra per províncies quan la sanitat catalana ho fa per regions sanitàries.