PROPOSTA POLÈMICA

Andalusia defensa que les escoles siguin les primeres en afegir-se al desconfinament

El número dos de l'Executiu regional descarta poc després la iniciativa davant la impossibilitat de garantir les mesures de seguretat

El president Juanma Moreno Bonilla acusa el Govern central d'«ocultar informació»

46572762 59

46572762 59 / CRISTINA QUICLER (AFP)

4
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Andalusia, una de les comunitats amb menor taxa d’incidència del coronavirus, advoca perquè el sector educatiu sigui un dels primers sortir del confinament i reprendre la normalitat, segons ha explicat el president autonòmic, Juanma Moreno Bonilla. «Les primeres que haurien de tornar a la normalitat serien les escoles, hi ha famílies que demanen almenys tancar el curs a partir del 15 de maig fins a finals de juny per moltes raons», va dir, els nens ho necessiten per normalitzar un curs excepcional i els pares també necessiten aquest suport per tornar a la seva activitat laboral. La seva proposta, no obstant, era matisada hores després pel seu soci de Govern, Ciutadans, que ha apuntat que es tractava més aviat d’«un desig» i ha recordat que qualsevol decisió en aquest sentit correspon al Govern central i el Ministeri de Sanitat.

La tornada a les aules és una de les mesures que ja s’han posat en marxa en altres països europeus, tot i que a Espanya encara no hi ha un pronunciament oficial sobre quan podria passar. Així, Moreno Bonilla ha lamentat en una entrevista a la cadena SER que les comunitats treballen en el seu propi pla de desconfinament perquè no es coneixen els plans de desescalada del Govern central, que és a més qui marca la pauta després que el decret de l’estat d’alarma li conferís el comandament únic. Hores després d’advocar per aquest retorn a les aules, aclaria en les seves xarxes socials que el tancament del curs escolar seria un dels reptes «si es reprèn l’activitat econòmica», i ha matisat, a més, que només seria possible «garantint la seguretat de la comunitat educativa».

En aquesta línia, el vicepresident de la Junta, Juan Marín, reconeixia que «és molt probable que no es produeixi» aquesta tornada a les aules i ho ha justificat en la dificultat de reduir el nombre d’alumnes per classe o de mantenir les distàncies de seguretat tant a les aules com a la resta d’espais comuns als centres. Marín, el partit del qual ostenta les competències d’Educació en l’Executiu regional, apel·lava, a més, a no prendre decisions precipitades que després calgui rectificar, i demanava esperar a veure què passa una vegada que els nens puguin sortir a passejar a partir del 27 d’abril.

Falta d’informació

El president de la Junta d’Andalusia no ha escatimat crítiques a l’Executiu de Pedro Sánchez en aquest sentit i ha apuntat que «evidentment oculta informació», ja que no «ens fa partícips dels debats». Ha al·ludit així a la «queixa general, permanent i reiterada» dels presidents autonòmics, «inclosos els socialistes», per assistir a les conferències de presidents telemàtiques els diumenges «sense tenir el més mínim coneixement dels assumptes» tret de per les línies generals avançades el dia abans en les compareixences públiques de Sánchez.

«Ens trobem el plat posat i són llenties, i t’agraden o no t’agraden», ha comparat Moreno Bonilla, i ha reclamat que el Govern central ha de comptar amb les comunitats autonòmiques perquè «és impossible fer actuacions en l’àmbit sanitari i social sense la participació de les regions», que, com ha recordat, tenen transferides les competències des de fa 40 anys. I ha destacat el cas de la renda mínima, un assumpte que gestionen les comunitats i sobre el que «el lògic hauria sigut abordar-lo abans d’anunciar-ho a so de bombo i platerets».

El president andalús ha reiterat aquesta crida a una «implicació real i directa» de les comunitats, i ha dit que l’Executiu ja sembla avançar en aquesta línia, com confirma el fet que la ministra d’Administracions Públiques, Carolina Darias, ja els hagi telefonat per sondejar els assumptes que es volen abordar en la pròxima conferència telemàtica.

La prioritat, reactivar l’economia

Notícies relacionades

Moreno Bonilla també s’ha referit a l’anomenada taula de reconstrucció que compondran els diferents partits polítics, que finalment adoptarà la forma d’una comissió al Congrés dels Diputats. Davant la tesi general del seu partit, el PP, que advoca perquè aquesta comissió serveixi per fiscalitzar la gestió que Sánchez i el Govern de coalició PSOE-Podem han fet de la crisi provocada pel coronavirus, el president andalús ha advocat perquè l’objectiu principal sigui «aportar propostes per reactivar l’economia i posar el país a funcionar». «La fiscalització sempre hi és present», ha apuntat. En aquest sentit, el president andalús també ha acceptat el repte de traslladar aquests pactes a les autonomies, i ha avançat que en la seva compareixença d’aquest divendres a la Cambra regional proposarà una «gran aliança per Andalusia» per fer front comú a l’hora d’afrontar els efectes de la pandèmia en l’àmbit social i econòmic.

De moment, la Junta d’Andalusia ha posat en marxa una comissió tècnica que treballa en el desconfinament «gradual» d’aquelles comarques i municipis on la incidència del coronavirus «ha sigut pràcticament zero», i no hi ha hagut un sol cas de contagi. Una desescalada que, sempre amb les degudes garanties sanitàries i les mesures de distanciament social, serviria d’experiència «pilot». Així, s’aniria plantejant de forma progressiva la mobilitat dels ciutadans i l’activitat econòmica.

‘Coronavirus avui’

Subscriviu-vos a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions