per controlar el coronavirus

Mitjà admet que la seva idea del passaport immunitari «s'ha de madurar»

L'epidemiòleg considera, no obstant, que aquesta acreditació individual és tècnicament possible

La creació d'aquest salconduit «comporta consideracions bioètiques, com la privacitat i l'equitat», adverteix

zentauroepp38192124 oriol mitja200411173307

zentauroepp38192124 oriol mitja200411173307 / DANNY CAMINAL

1
Es llegeix en minuts
EFE

L’epidemiòleg Oriol Mitjà, que lidera el grup d’experts reclutats per la Generalitat per dissenyar el desconfinament a Catalunya, ha reconegut que la seva proposta de crear un passaport o acreditació immunitària individual «està verda i cal madurar-la», tot i que tècnicament és possible.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, l’investigador ha defensat la seva feina i la dels seus col·legues en l’elaboració d’un pla de desconfinament en cinc fases, que han desenvolupat per encàrrec del Govern de Catalunya, i ha indicat que plantegen «solucions, no quina ha de ser la gestió en detall» de la tornada a la normalitat de la societat, que han d’afrontar «persones amb poder de decisió».

L’acreditació immunitària «comporta consideracions bioètiques, com la privacitat i l’equitat» i evitar que se’n faci un mal ús, per la qual cosa l’expert ha considerat que «cal madurar» aquesta proposta.

Trigarà a arribar la cinquena fase del desconfinament

Segons el seu parer, es trigarà «bastants mesos» a arribar a la cinquena fase del desconfinament, en què aquest expert contempla la concentració de més de trenta persones, com un concert o l’arribada massiva de turistes.

Mitjà, que també ha assessorat el Govern de les Canàries, ha recordat que amb el nivell de transmissió del virus de l’1%, situació en què ens trobem ara, n’hi hauria prou amb tres casos positius en una concentració multitudinària per produir un gran brot de la Covid-19.

Notícies relacionades

L’epidemiòleg lidera un assaig clínic a la Fundació Lluita contra la Sida sobre la Covid-19 que es fa amb uns 3.000 voluntaris, entre persones positives en el test de PCR i altres que hagin tingut contacte amb algun pacient positiu, i li falten uns 150 voluntaris per finalitzar-lo.

Aquest assaig mira de comprovar si un medicament antiviral, la hidroxicloroquina, serveix per reduir la transmissió del coronavirus.