El Govern refreda de nou del passaport immunitari de Mitjà

Vergés es pregunta si és «la millor mesura», afirma que està «a debat» i remarca que no s'han de lesionar drets i llibertats

La Generalitat celebra el nou «tarannà» del Govern espanyol i insisteix en un desconfinament propi amb competències retornades

undefined53152576 barcelona  17 04 2020  coronavirus covid 19 en barcelona el 200418150832

undefined53152576 barcelona 17 04 2020 coronavirus covid 19 en barcelona el 200418150832 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

La consellera de Salut, Alba Vergés, en la compareixença diària de la Generalitat junt amb els titulars de Presidència i Interior, ha afirmat que en relació amb un passaport immunitari, el Govern ho està debatent. D’aquesta manera ha refredat, com ha fet hores abans la portaveu, Meritxell Budó, la proposta de l’epidemiòleg Oriol Mitjà, assessor del Govern en aquest sentit.

«Això està a debat aquí i en les autoritats europees, és clar que es volen posar mesures per controlar al màxim l’epidèmia i que les noves tecnologies ens hi ajudaran. però no aniran en contraposició al component ètic, de drets i llibertats. Hi ha d’haver una balança clara entre aquests aspectes, les recomanacions diuen que cal veure fins a quin punt es poden implementar les mesures, les estudiarem amb el grup d’experts per si són mesures bones per controlar aquesta epidèmia, i no la societat», ha argumentat Vergés. 

Sobre si creu que aquesta és una mesura positiva, Vergés ha dubtat de si es tracta de la millor mesura. «Està en debat perquè inclou aspectes que van més enllà de la mateixa eina tecnològica, sinó els criteris bioètics que han de regular la implementació, la protecció de dades i el que fa referència a l’accés a aquestes dades, i veure si realment és la millor mesura per fer el control de l’epidèmia, i, si ho és, en quines condicions», ha apuntat. Preguntada de nou sobre si hi està a favor o no, ha contestat: «No diré ni un si ni un no, la meva opinió personal no és rellevant».

Desconfinament català

D’altra banda, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha descrit un canvi de tarannà en el Govern espanyol. «El Govern espanyol va actuar sense atendre la resta de presidents i de territoris. S’ignoraven peticions, que es van dur a terme tard i malament. Celebrem el canvi de tarannà, que considerem positiu, entendre que el desconfinament no es pot fer de manera uniforme a tots els territoris», ha afirmat.

Notícies relacionades

Vergés no ha detallat el càlcul del pagament de prestacions de la sanitat privada en la crisi de la Covid-19. «Els costos reals d’una persona ingressada per la Covid-19 tant en ucis com en llits convencionals no els sabem, s’haurà d’analitzar a posteriori. El govern va aprovar que tots els centres, també els privats integrats a la xarxa integrada, en el sistema públic, tinguessin un llistat de cobraments.

Desconfinament dels menors i competències

Sobre la proposta del Govern de desconfinament dels menors, sobre el qual no té competències actualment, Budó ha defensat la iniciativa perquè el Govern és el que millor coneix la realitat de Catalunya. «Ningú ha dit que no sigui competència del Govern pensar la millor manera de sortir de la pandèmia per als seus ciutadans, l’estat d’alarma ens va treure les competències per executar aquestes decisions i demanem al Govern central, ja que el desconfinament serà territorialitzat i no uniforme, que se’ns retornin aquestes competències», ha al·legat Budó, que ha anunciat que el Govern pretén aprovar el seu pla de desconfinament a final d’aquesta setmana en una reunió extraordinària del Consell Executiu.