la polèmica

Canadell: «Espanya és atur i mort; Catalunya, vida i futur»

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona assegura que amb la independència no hi hauria hagut tants morts, i rep diferents crítiques per això

segea53198150 13 01 2020 el presidente de la c mara de comercio  joan cana200422165537

segea53198150 13 01 2020 el presidente de la c mara de comercio joan cana200422165537 / David Zorrakino - Europa Press

2
Es llegeix en minuts

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha assegurat aquest dimecres que una Catalunya independent hauria salvat milers de vides en la crisi del coronavirus, i ha afirmat que «Espanya és atur i mort, i Catalunya, vida i futur».

En un apunt a Twitter en castellà Canadell ha contraposat l’estratègia grega a la del Govern i ha afirmat que s’hauria d’haver fet cas del president de la Generalitat, Quim Torra, i haver decretat el confinament dues setmanes abans, cosa que hauria comportat menys víctimes del Covid-19.

 

«Fer cas a Quim Torra hauria suposat assemblar-nos a Grècia, una centena part de contagis i mort. Una Catalunya independent hauria salvat milers de vides... Espanya és atur i mort. Catalunya, vida i futur», ha dit utilitzant en el seu apunt un gràfic d’un físic anomenat Yaneer Bar-Yam.

Després de publicar-ho, i després de comprovar l’enrenou de les seves paraules, el president de la cambra barcelonina va voler matisar les seves paraules, ja que va considerar que es podien haver interpretat malament, segons la seva opinió.

 

En aquest sentit, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha insistit aquest dimecres que una Catalunya independent s’hauria gestionat «diferent» la crisi del coronavirus, si bé ha puntualitzat: «Jo no he dit que Espanya ens mata i em guardaria molt de fer alguna vegada una afirmació així».

Crítiques

Les crítiques pel tuit li han arribat a Canadell des del sector independentista i també des de l’esquerra i Ciutadans. Així, el diputat de JxCat al Congrés Sergi Miquel ha replicat: «Si em semblava necessari tenir les cambres de comerç alineades amb el dret d’autodeterminació, no era precisament per llegir coses com aquesta», ha indicat. «Ho trobo penós i fora de lloc», ha assegurat al seu torn l’excoordinadora general del PDECat Marta Pascal.

També el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona i president del PSC a la capital catalana, Jaume Collboni, ha censurat el comentari de les xarxes socials. «¡Absolutament lamentable! Declaracions com aquestes són ofensives, impròpies d’un president de la Cambra de Comerç de Barcelona. Unes paraules que no representen Barcelona ni la pluralitat del seu teixit econòmic. Exigim una rectificació i disculpa», ha recalcat.

Més protestes

Notícies relacionades

La reacció de Collboni no ha convençut la presidenta del grup de Ciutadans a l’Ajuntament de Barcelona, Luz Guilarte, que ha exigit la «dimissió immediata» de Canadell. «¿Rectificació? ¿Disculpa? Ada Colau, ¿què més fa falta perquè el seu govern exigeixi la dimissió immediata de qui de manera reiterada evidencia estar incapacitat per representar res més que el seu propi odi i misèria moral?», ha dit Guilarte.

El president del grup d’Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha denunciat les paraules de Canadell. «Davant de la politització dels morts en clau identitària, s’ha de reivindicar més que mai la solidaritat i la fraternitat entre els pobles».