ELS EFECTES DEL CORONAVIRUS

Allau de crítiques a la mesura del Govern sobre els nens: «És un nyap»

Metges, científics i polítics consideren «perillós» que els menors acudeixin a llocs tancats com supermercats i farmàcies en lloc de passejar per llocs oberts

rpaniagua53175806 19 04 2020 una madre coloca a su hijo una mascarilla un d a 200421171827

rpaniagua53175806 19 04 2020 una madre coloca a su hijo una mascarilla un d a 200421171827 / Inaki Berasaluce - Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

Després de diversos dies d’especulacions  aquest dimarts tocava conèixer l’abast exacte de l’«alleujament» del desconfinament per als nens. S’havia especulat amb diverses possibilitats i el Govern va optar al final per una relaxació molt restrictiva de la ‘tancada’. Els menors de 14 anys només podran acompanyar els pares a partir del 27 d’abril per comprar en un supermercat, anar al banc, al quiosc o a la farmàcia. ¿És una mesura encertada i eficient? ¿O bé perillosa i sense sentit? Sembla que més aviat el segon.

Convocatòria de cassolades

No han faltat reaccions a les xarxes socials al tema estrella del dia fins al punt que fins i tot s’han convocat cassolades de protesta per a aquest dimarts a les 19.00 hores. La tornada de la infància al carrer era tan esperada que la decisió del Govern ha deixat bastant insatisfet el personal, començant pels especialistes. «Si les sortides dels nens són a llocs freqüentats, és un nyap . Passejos amb distanciament social. Per posar-los en llocs plens de gent, a mi que no m’esperin», proclama la pediatra Matilde Zornoza.

La seva opinió resumeix el malestar de la major part de crítics. «Deixem els nens sortir però només poden anar als llocs als quals tu, com a pare o mare, no els portaries ni boig. Doncs val, com a estratègia per continuar igual, bé. Com a sentiment de troleig... també», reflexiona la farmacèutica i divulgadora Gemma del Caño.  

«Tant de bo com gossos»

José María Lloreda, metge especialista en pediatria, també és contundent. «Tant de bo els tractessin com si fossin gossos. La concepció adultocèntrica ha dit que els nens on els adults: bancs, farmàcies, supermercats.... Res pensant en els nens i les seves necessitats. Permetent el seu passeig pel pitjor lloc (tret d’un hospital): un supermercat», apunta el doctor.

«De veritat, que el Govern ja té prou problemes i crítiques, ¿qui ha pensat això? Han de comptar fins a 10 i sondejar gent de fora del seu cercle si el que proposen es veurà adequat o no», escriu en el seu compte de Twitter Vicente Baos, professor de Patologia Mèdica i Salut Pública.

Rectificació urgent

No han faltat pals en la política. Un dels primers a reaccionar ha sigut Íñigo Errejón, portaveu de Més País al Congrés. «L’objectiu era que els nens i nenes sortissin al carrer i poguessin passejar, no només a espais tancats on hi ha més risc de contagi. El Govern hauria de rectificar», ha apuntat el dirigent, que ja va proposar fa 15 dies que es permetés als nens sortir una hora al carrer cada dia malgrat l’estat d’alarma.

 

Gabriel Rufián, diputat d’ERC, tampoc ha deixat passar l’ocasió per atiar el Govern. «Deixar sortir els nens no és deixar-los acompanyar els seus pares als encàrrecs. Franges horàries establertes per edats i zones de joc habilitades i controlades per a això», ha reclamat el polític català. Quim Torra, mentrestant, ha insistit en la contradicció de la mesura apuntant a la recomanació de la seva consellera Alba Vergés, que va demanar que els menors «sortissin a airejar-se i passejar, no a comprar o anar a la farmàcia i el banc».

«Ocurrència sense base científica»

Notícies relacionades

Luis Garicano, economista i eurodiputat per Ciutadans, ha qualificat la mesura d’«ocurrència sense base científica» i sol·licita una ràpida modificació, una incomprensió que comparteix el professor de microbiologia Raúl Ortiz de Lejarazu. «¿Nens en llocs on hi ha certa concentració de persones? 1. Màxima probabilitat de contactes. 2. Probabilitat d’introducció en llars. 3. Augmenta l’aglomeració en supermercats, farmàcies i bancs. Els nens, a passejar en llocs oberts sota supervisió responsable», conclou.

«El Govern està forçant els pares a acabar el passeig en un supermercat, un espai tancat, on hi ha més risc de contagi. És un error. Confio que rectifiquin», remata Ignacio Aguado, vicepresident i Portaveu del Govern de la Comunitat de Madrid.