Per EVITAR ABUSOS

Les mascaretes s'hauran de vendre a un màxim de 96 cèntims

El Govern fixa el preu límit dels tapaboques quirúrgics, els més comuns

zentauroepp53161641 mascarilla y gel200418124224

zentauroepp53161641 mascarilla y gel200418124224 / GOVERN

2
Es llegeix en minuts
Óscar Toral
Óscar Toral

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Comissió Interministerial de Preus dels Medicaments –òrgan dependent del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat– ha decidit aquest dimarts fixar el preu màxim de venda al públic de les mascaretes quirúrgiques per protegir-se del coronavirus en 0,96 euros (IVA inclòs), segons ha anunciat el ministre de Sanitat, Salvador Illa.

Les mascaretes quirúrgiques d’un sol ús són les més utilitzades per la població en general davant el Covid-19. La seva funció bàsica és evitar que algú que estigui malalt pugui contagiar altres persones. No estan considerades equips de protecció, si bé serveixen per limitar la propagació del coronavirus.

Aquest tipus de tapaboques són també els que estan distribuint les farmàcies catalanes de manera gratuïta amb la targeta sanitària. El pla de la Generalitat preveu, a més, que a partir del 28 d’abril els ciutadans tinguin dret a una segona mascareta pagant un import de 76 cèntims d’euro (20 cèntims menys que el preu màxim fixat pel Govern central), i a compte de la disponibilitat de material existent a cada farmàcia.

«Evitar abusos»

«Aquesta mesura té per objectiu evitar abusos», ha explicat Illa, que ha informat que per adoptar aquesta decisió s’ha avaluat la situació del mercat, i s’ha conclòs que un preu màxim de 0,96 euros «no obstaculitza» i permet que segueixin els mecanismes de mercat habituals.

El ministre de Sanitat ha explicat que «pròximament» es regularà també el preu de les mascaretes higièniques, si bé s’esperarà que se n’activi la producció nacional i s’assegurarà que la regulació de preus aconsegueix «evitar els abusos».

Ús recomanat en transport públic

Precisament sobre aquestes mascaretes, Illa ha recordat que el Govern central ha recomanat emprar-les –tant de les reutilitzables com de les no reutilitzables– a les persones que han d’anar en transport públic a treballar o en les situacions en les quals no es pugui assegurar la distància mínima aconsellada. «Si es produeix un abús dels preus, el Govern prendrà mesures i, de fet, ja està habilitat el mecanisme per-ho poder fer», ha emfatitzat.

Alhora, Illa ha informat que el Govern està treballant per fixar el preu de tots els productes sanitaris, si bé ha reiterat que el mecanisme ja està activat, per la qual cosa s’«actuarà» si es detecten més abusos.

El ministre de Sanitat ha recordat que no és necessari utilitzar mascaretes si es compleixen tres requisits bàsics: guardar una distància de dos metresrentar-se freqüentment les mans i cuidar la higiene personal.

Més de 53 milions de mascaretes per a les autonomies

El Ministeri de Sanitat ha distribuït entre les autonomies més de 53 milions de mascaretesdos milions d’equips de diagnòstic ràpid i més de 3.000 dispositius de ventilació per ajudar en la lluita contra la pandèmia del coronavirus.

Notícies relacionades

En concret, entre el 10 de març i el 20 d’abril, el Govern ha reforçat el Sistema Nacional de Salut amb l’enviament a les comunitats de 84.767.326 unitats de material entre equips de protecció, tests de detecció i dispositius de ventilació, segons detalla Europa Press.

Del total de 53.055.016 de mascaretes repartides entre les autonomies, la Comunitat de Madrid n’ha rebut 12,9 milions (el 24,3%); Catalunya, 10,3 milions (el 19,5% del total), i Andalusia, 4,7 milions (el 8,9% de totes les repartides).