FINS ALS 14 ANYS

Gir de guió: els nens podran passejar

Sanitat canvia de criteri en unes hores i passa de vincular la sortida infantil a les compres a permetre els passejos

Iglesias i la crítica social fan recular l'Executiu, que descarta el seu plantejament inicial

zentauroepp53187677 nios200421142916

zentauroepp53187677 nios200421142916 / MARC VILA

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La tan anhelada tornada de la canalla al carrer s’anava a fer de manera molt restrictiva. Però hi va haver un gir de guió ahir cap a les nou de la nit d’ahir. Els nens sí que podran sortir a passejar una estona al dia, a partir de diumenge. La pressió social, el descontentament amb una sorprenent mesura que lligava les sortides infantils als encàrrecs dels seus pares i també l’actitud de Pablo Iglesias, soci de coalició, van forçar una rectificació. Nocturna i sonada, després que als xats de mig Espanya no es parlés de cap altra cosa durant la jornada.

El Consell de Ministres va aprovar ahir les condicions en què, suposadament, els més petits podrien sortir de casa des del dia 27 d’abril. Es va encarregar de donar-ne els detalls la seva portaveu, María Jesús Montero: va dir que els menors de 14 anys podrien abandonar la llar per acompanyar els seus pares a comprar al supermercat, al banc, a la farmàcia, a l’estanc o al quiosc. Res més. Això deixava l’anunci d’«alleujament» que dissabte havia fet, sense detalls, Pedro Sánchez en gairebé res.

Fins ara ja hi havia un grup de nens que podien deixar el confinament sota aquests mateixos requisits: quan el progenitor o cuidador no tingués més remei que anar amb ells, al no tenir ajuda a casa seva. La relaxació de la mesura, per tant, era més que relativa. I polèmica, per no permetre una estona de carrer i, no obstant, sí un temps indefinit de centre comercial. Amb el risc que això implicava.

Oposició i cassoles

A mitja tarda les crítiques augmentaven a les xarxes socials. Hi va haver crida a una cassolada i, fins i tot, recollida de firmes contra rellotge per exigir una rectificació governamental immediata. Els dirigents de l’oposició van començar a sortir a la palestra. Més País va mostrar intenció de sotmetre a votació al Congrés el fet de deixar que els nens passegessin una hora diària, com passa en altres països de l’entorn europeu amb iguals nivells de pandèmia que Espanya. I, passades les 20.30 de la nit, el portaveu dels morats, Pablo Echenique, marcava el camí de la comunicació governamental que arribaria tan sols uns minuts després: confirmava als periodistes que esperava un canvi de criteri imminent a càrrec del titular de Sanitat, Salvador Illa.

Aquest ministre estava en aquells moments reunit amb la Direcció General de la Infància, òrgan dependent de la vicepresidència social de Pablo Iglesias. «L’actitud de la Direcció de la Infància és que s’han de permetre els passejos», va sentenciar Echenique, amable en les formes amb els socialistes, però contundent en el missatge de fons. Pocs segons després, el mateix Iglesias llançava un missatge públic per si hi havia dubtes: confirmava que Sanitat «adoptava les recomanacions» de la seva àrea. Es congratulava per això. Això, mentre s’estaven ajustant a la Moncloa els micròfons perquè el mateix ministre Illa fes seva la rectificació, que va atribuir al fet que ell pertany a un Govern que «sí» que sap escoltar la ciutadania

En sis hores

Notícies relacionades

La mateixa ciutadania que, d’acord amb les reaccions que s’havien anat desencadenant en les sis hores prèvies a la seva compareixença, clamaven contra les primeres intencions de l’Executiu per trobar-les fora de lògica i insuficients per afavorir els menors.  «Des del mateix diumenge, 26 abril, donarem l’ordre, si aquest dimecres s’aprova al Congrés la pròrroga de l’estat d’alarma, perquè els nens puguin fer passejos en determinades condicions que ja anunciarem. Estem treballant en diverses mesures [...]. Som un Govern que escolta», va incidir Illa.

Les Comunitats

A més d’una bona part de la societat, Unides Podem, pràcticament la totalitat dels partits de l’oposició i diverses autonomies van apostar per un gir de guió que va acabar arribant. De fet, feia temps que diverses comunitats reclamaven mesures de desconfinament infantil, sense esperar més temps, pel risc que segons els experts té tenir els nens tancats tants dies. Entre d’altres, Aragó, el País ValenciàEuskadiMadrid Catalunya. Aquesta última va divulgar dissabte el seu propi pla perquè els nens poguessin passejar.