A Sant Llorenç de Savall

Denunciat un geriàtric per amagar la salut d'una dona gran morta amb Covid-19

La filla de la víctima assegura que la direcció de la residència no va proporcionar a la seva mare «el tractament adequat»

L'acusació s'adreça contra la directora, la coordinadora, la metge del centre, un treballador social i diversos infermers

53156583 60

53156583 60 / FERRAN NADEU (FERRAN NADEU)

3
Es llegeix en minuts
EFE

La filla d’una dona gran morta per coronavirus ha denunciat una residència pública de Sant Llorenç de Savall (Barcelona) per ocultar-li el veritable estat de salut de la seva mare, que va morir per Covid-19 després de ser traslladada a l’hospital ja amb un quadro respiratori greu.

La denúncia, a què ha tingut accés Efe, va ser interposada per C.C. el passat 8 d’abril davant del Jutjat d’Instrucció número 4 en funcions de guàrdia de Sabadell, al qual sol·licita que investigui l’actuació de la direcció de la residència, de titularitat pública, per haver impedit a la víctima «accedir al tractament adequat».

L’acusació es dirigeix contra la directora, la coordinadora i la metge del centre, així com contra una de les assistentes socials i diversos infermers que van estar en contacte amb la difunta durant els seus últims dies.

D’acord amb C.C., que aporta nombrosa documentació i correus electrònics per demostrar la seva versió, a finals de març els responsables de la residència li van assegurar en diverses ocasions que la seva mare, J.S., es trobava bé i que no hi havia hagut cap «incidència» en relació amb la pandèmia.

Cinc dies abans que morís, li van arribar a comunicar que estava «sense febre» i amb les «constants» correctes, tot i que la doctora del centre li havia planificat inhaladors per «la sensació d’ofec que va tenir el cap de setmana».

Passats dos dies, i després que la residència hagués informat les famílies sobre la mort de quatre avis, sis encomanats i vint persones amb símptomes, C.C. va aconseguir parlar per telèfon amb la seva mare, que sembla que li va dir que es trobava «molt malament» i que s’«ofegava».

Al sentir l’estat de salut de J.S., va contactar amb el telèfon d’emergències 112 i amb la gestió de la residència, que presumptament li va afirmar que la seva mare estava «bé».

No obstant, C.C. va decidir presentar-se al centre per verificar si J.S. es trobava bé, però, a l’arribar, sembla que li van impedir veure-la, motiu pel qual el seu fill, que l’havia acompanyat, s’hi va colar per força i va descobrir la seva àvia amb oxigen.

Segons la denúncia, la metge els va admetre llavors que J.S. no estava «reaccionant al tractament», del qual no havien sigut informats, i per això van trucar als Mossos d’Esquadra i van acabar traslladant la malalta a l’Hospital Taulí de Sabadell, on va ingressar amb una pneumònia bilateral molt avançada i amb diagnòstic de coronavirus.

J.S. va ser posteriorment traslladada a l’Hospital Universitari General de Catalunya, però va morir poc després, víctima de la Covid-19.

Per tot això, C.C. acusa els responsables de la residència de gent gran i el personal sanitari que hi treballa d’haver «mentit» sobre l’estat de salut de J.S. i haver-li «impedit» accedir al tractament adequat quan el seu quadro de salut encara no era greu.

A més de nombrosos correus electrònics amb les respectives notificacions realitzades pel centre des de l’inici de l’emergència sanitària, la denunciant també ha aportat les instruccions que van anar donant a les famílies i les proves de les successives trucades realitzades fins a la mort de J.S.

Notícies relacionades

Per la seva banda, fonts de la residència de Sant Llorenç de Savall, en què ja han mort 25 avis per coronavirus, han rebutjat pronunciar-se sobre això, mentre que des del Departament de Salut asseguren que, de moment, no tenen constància de cap denúncia.

Des de l’inici de la pandèmia, un total 8.273 persones han mort a Catalunya a causa del virus, 2.268 de les quals –el 27 %– han mort en una residència, on s’allotja un dels focus de contagi més grans.