CORONAVIRUS

La fiscalia ha obert almenys 38 diligències per morts en residències

Madrid té 19 investigacions fiscals, mentre que Catalunya en té set i Castella-la Manxa, cinc

El ministeri públic ha iniciat 124 informes de seguiment de protecció dels més vulnerables

zentauroepp53154173 roca200417145356

zentauroepp53154173 roca200417145356 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La fiscalia té obertes, almenys, 38 diligències d’investigació penal en relació amb la incidència de l’epidèmia de coronavirus a les residències espanyoles, en què el nombre de contagiats i morts es va disparar fins al punt que la ministra de Defensa, Margarita Robles, va arribar a denunciar públicament que la Unitat Militar d’Emergència (UME) havia trobat cadàvers al costat d’avis abandonats quan procedia a la desinfecció d’alguns centres. Alguns mitjans xifren el nombre de morts en aquests centres en uns 11.500.

Segons ha informat aquest divendres la Fiscalia General de l’Estat, la majoria d’aquestes diligències penals d’investigació estan concentrades a Madrid, on el que ha passat a 19 de les seves residències està sent examinat pel ministeri públic per determinar si té transcendència penal. Fonts fiscals assenyalen que la pràctica habitual és identificar primer les conductes comeses per després, si es dona el cas, qualificar-les segons el delicte en què es considera que es va incórrer. El ventall possible és ampli, des de l’omissió del deure de socors a l’homicidi per imprudència, passant per maltractament, abandonament, coaccions o detenció il·legal, si per exemple es va impedir abandonar una habitació. 

Les diligències fiscals no inclouen les obertes als jutjats. Només a Madrid hi ha almenys cinc causes en què s’investiga, a partir de les denúncies presentades, el que ha passat a les residències Peñuelas, Montehermoso, Adolfo Suárez, Castellar i Nuestra Señora del Carmen. 

A Madrid la segueix Catalunya, on s’han obert set diligències per part de la Fiscalia; i Castella-la Manxa, amb cinc. A Castella i Lleó s’han obert dues investigacions per part del ministeri públic, les mateixes que a Múrcia. I una a les Canàries, al País Valencià i a Cantàbria.

Les fonts consultades no descarten que hi hagi més diligències d’aquest tipus obertes, però encara no se n’hagi informat les fiscalies superiors i per tant aquestes tampoc a la Fiscalia General. I insisteixen que en aquest còmput no es comptabilitzen les que ja s’hagin pogut convertir en una denúncia i querella presentada al jutjat corresponent.  

Arxivada la general

La fiscal general, Dolores Delgado, es va afanyar a obrir diligències, la instrucció de les quals va encarregar al fiscal de Sala del Tribunal Suprem Manuel Dolz, arran de la denúncia pública de la seva excompanya de gabinet. Només vuit dies després les va tancar al·legant que les fiscalies superiors ja havien obert les seves pròpies diligències, tot i que això ja passava abans del seu encàrrec a Dolz, almenys en llocs com Catalunya. 

Cinc dies abans d’anunciar l’obertura d’encarregar l’obertura de diligències al fiscal de sala, ella mateixa havia encomanat a través d’un ofici als fiscals superiors que fessin un seguiment de les circumstàncies «que poden estar determinant especials riscos sanitaris i, en ocasions, amb resultats luctuosos, respecte les persones que viuen en centres residencials». L’endemà, la de Catalunya va obrir diligències a partir de la informació rebuda de les fiscalies provincials respecte al nombre de morts que hi havia hagut en dues residències. El fiscal superior les va encarregar al fiscal en cap de Manresa, per investigar el que havia passat a la residència de Capellades, i al de la Secció Territorial de Martorell, per la d’Olesa 

Notícies relacionades

El decret d’arxiu de les diligències afirmava que, «a partir de la informació obtinguda després de les diligències practicades» per Dolz, s’havia «procedit a l’obertura de diligències d’investigació en algunes fiscalies provincials de Castella i Lleó i Catalunya, entre altres, les de Valladolid i Barcelona». 

Àmbit civil

A més de les diligències penals obertes, la Fiscalia dins la seva funció tuïtiva o de protecció i tutela dels ciutadans, ha obert també 124 informes de seguiment per protegir els residents especialment vulnerables que estaven en aquest tipus de centres assistencials. D’aquesta forma s’intenta proporcionar-los una defensa eficaç, per exemple, assegurant-los prou mesures de protecció per protegir-se del virus.