Crisi del coronavirus

Alemanya reafirma la seva aposta per l'OMS davant de futures pandèmies

La cancelleria alemanya rebutja les crítiques de Trump i advoca per convertir l'organització internacional en un centre mundial de control de malalties

52961568 60

52961568 60 / Michael Kappeler (AP)

1
Es llegeix en minuts
Agencias

Alemanya ha reafirmat la seva aposta per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i ha proposat reforçar el seu rol com a coordinador de l’acció dels estats davant de futures pandèmies. El ministre alemany de Desenvolupament, Gerd Mueller, ha proposat aquest dissabte una ampliació de l’entitat per convertir-la en una mena de centre mundial per a pandèmies, en un ferm gest de suport davant les acusacions de negligència manifestades pel president dels Estats Units, Donald Trump. «Aquesta pandèmia no és l’última», ha advertit Müller en declaracions a la ràdio Deutschlandfunk. 

Des de la cancelleria alemanya han destacat que per a alguns països africans l’epidèmia de coronavirus planteja tants riscos que podrien desembocar en el col·lapse de l’estat. I, en aquest sentit, Mueller ha advocat per reforçar la capacitat de supervisió de l’OMS per detectar ràpidament nous riscos per a la salut i coordinar en tot el món l’adquisició de medicaments i les campanyes de vacunació. Ja que l’estructura sanitària que hi ha en molts països no ofereix possibilitats de lluitar contra el virus, segons ha assenyalat, i ha citat com a exemple Etiòpia, que té més habitants que Alemanya i només disposa de 100 llits de cures intensives.

Notícies relacionades

«L’OMS està ben situada per fer-se’n càrrec després de l’impacte massiu d’aquest virus en la població, especialment en els Estats Units», ha afegit Mueller en un gest de suport a l’organització. La defensa de Mueller de l’acció i rol de l’OMS arriba pocs dies després que el president dels EUA, Donald Trump, congelés les aportacions de fons del país nord-americà a l’entitat internacional. El que equival a una retallada del 15% del pressupost de l’organització. El líder nord-americà va acusar de «sinocèntrica» l’organització, guiat per la seva disputa geopolítica amb el gegant asiàtic. 

Com a conseqüència, Mueller ha suggerit que l’OMS canviï el seu model de finançament per rebre més diners directes dels estats i dependre menys de les donacions. El ministre alemany s’ha escudat en aspectes com que el coronavirus, segons va entendre, havia saltat dels animals als humans i que hi havia almenys 40 virus tan perillosos com l’actual.

Temes:

OMS Coronavirus