ENMIG DE LA PANDÈMIA

Trump congela les aportacions dels EUA a l'OMS

Els deixa sense fons fins a completar una «investigació» sobre la «mala gestió» de la crisi

La mesura contra l'organisme de l'ONU arriba mentre als EUA s'estan intensificant les crítiques a la seva pròpia resposta

trump / periodico

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Enmig de la pandèmia de coronavirus, amb prop de dos milions de casos de Covid-19 confirmats en tot el món més de 125.000 de morts, el president dels Estats Units, Donald Trump, va complir aquest dimarts la seva amenaça i va anunciar que congela l’aportació de fons a l’Organització Mundial de la Salut (OMS), a la qual Washington aporta prop del 15% del seu pressupost, mentre s’emprèn una «investigació» sobre l’actuació de l’organisme de les Nacions Unides durant la crisi.

Trump ja havia anunciat la setmana passada que estudiava aquesta mesura dràstica, però ha decidit dur-la a terme mentre als EUA s’intensifica l’escrutini i les crítiques a la seva pròpia gestió de la crisi. I és difícil no veure en el seu dur atac a l’OMS la recerca d’un boc expiatori, un que quadra amb la seva línia habitual d’atac a organismes internacionals i resulta potencialment menys perjudicial per als seus plans polítics que un enfrontament directe amb la Xina, amb la qual només fa uns mesos va aconseguir entaular una treva en la guerra comercial que va obrir des de la Casa Blanca.

«Encobriment»

És, no obstant, la Xina, l’argument central que Trump ha utilitzat per justificar la seva decisió, reiterant les acusacions que l’OMS  és massa «xinesocèntrica» i ho ha sigut en aquesta crisi. En les seves declaracions als jardins de la Casa Blanca, Trump ha assegurat que l’OMS «no va investigar informes amb fonts creïbles a Wuhan», ha denunciat que «la seva confiança en les dades de la Xina pot ser que hagi multiplicat per 20» els casos de coronavirus al món i ha arribat a parlar de «mala gestió greu» i «encobriment de la propagació del virus».

Entre les paradoxes del missatge de Trump hi ha la seva acusació que l’OMS «va defensar les accions del Govern xinès fins i tot lloant la seva presumpta transparència», quan ell mateix va aplaudir Xi Jinping per això mateix el 24 de gener a Twitter. «La Xina ha estat treballant molt durament per contenir el coronavirus», va escriure Trump. «Els EUA aprecien molt els seus esforços i la seva transparència. Tot sortirà bé».

Així mateix, Trump va assegurar que «el retard [de l’OMS] a declarar una emergència pública ha costat temps i vides». En el seu propi cas, el mandatari nord-americà no va declarar l’emergència nacional als EUA fins al 13 de març. En aquell moment al país només hi havia 1.920 casos confirmats i 41 morts registrades, però les autoritats sanitàries públiques només havien realitzat 13.000 proves.

Desviació dels fons

Notícies relacionades

La congelació dels fons dels EUA, en qualsevol cas, pot tenir un dolorós impacte en l’OMS, a la qual Washington aporta entre 400 i 500 milions de dòlars a l’any. I el finançament queda congelat mentre duri la investigació, un període indefinit que Trump va marcar entre «30, 60 o 90 dies». Durant aquell temps Trump va prometre que «es canalitzaran els fons a àrees més necessitades» a través d’altres organismes, sense especificar on, quins ni com.

Trump no és, ni de bon tros, l’únic que ha qüestionat l’actuació de l’OMS en aquesta crisi, o el pes creixent de la Xina en un organisme al qual Pequín aporta una desena part de fons que Washington. D’altres han denunciat, per exemple, que desatengués les primeres advertències de Taiwan sobre la transmissió del coronavirus entre humans, o que desaconsellés les restriccions de viatge. Però en les acusacions de Trump ressonen les seves crítiques i assalt al multilateralisme habitual en els seus discursos contra l’ONUl’Organització Mundial del Comerç i l’OTAN. «L’OMS no ens ha tractat apropiadament», va dir Trump, «no ens han tractat bé».