Nous delictes

Els Mossos i Endesa alerten d'una estafa a clients per correu i WhatsApp

Els delinqüents sol·liciten les dades personals i de la targeta de crèdit a les víctimes

mossos

mossos

1
Es llegeix en minuts
Efe

Els Mossos d’Esquadra i la companyia Endesa han alertat aquest dijous d’una estafa en què se suplanta el nom de la companyia en correus electrònics i WhatsApp que s’envien a clients per advertir d’un error en el cobrament i se sol·liciten les dades personals i de la targeta de crèdit.

En un comunicat, els Mossos han destacat que Endesa i l’àrea d’investigació criminal de la policia catalana estan treballant conjuntament per alertar i protegir l’usuari i evitar que els ciberdelinqüents trobin víctimes d’aquesta estafa.

De fet, en la nota es remarca que Endesa mai demana dades sensibles als seus clients mitjançant correu electrònic o missatges de WhatsApp i que aconsella extremar les precaucions durant l’estat d’alarma provocat pel coronavirus, per evitar ser víctimes d’una estafa per part de ciberdelinqüents.

En aquest cas, l’estafa consisteix en el fet que el client rep un correu electrònic, o en ocasions un missatge de WhatsApp, en què s’utilitza el logo de la companyia i se li informa d’un error en el cobrament, de la necessitat que pagui una factura endarrerida o l’avisa d’una incidència tècnica.

Els ciberdelinqüents demanen llavors a l’usuari que obri un enllaç adjunt, que introdueix un virus maliciós al dispositiu, i li demanen dades personals i de la seva targeta de crèdit. Segons els Mossos, Endesa ja treballava amb la policia catalana en

altres casos de frau en què els estafadors que suplanten la identitat de la companyia, com els dels falsos comercials o revisors de llum i gas, que aprofiten per robar en domicilis.

Recomanacions

Notícies relacionades

Per evitar ser víctima d’aquest ciberdelicte, Endesa ha recomanat als ciutadans que rebin algun tipus de comunicació sospitosa que es posin en contacte amb la companyia i ha insistit que mai demana dades de domiciliació bancària o de targetes de crèdit a través d’enllaços a pàgines web.

Per la seva banda, els Mossos recomanen llegir amb atenció els missatges, no obrir i eliminar directament els que són d’origen desconegut, no obrir cap enllaç ni descarregar arxius si no se’n coneix la procedència i no facilitar cap tipus d’informació personal.