informe

L'ONU adverteix que el coronavirus intensifica la desigualtat que pateix la dona

«Amb l'expansió de la pandèmia, fins i tot els assoliments limitats aconseguits en les últimes dècades corren el risc de ser revertits», assegura l'organització

St. Petersburg (Russian Federation), 07/04/2020.- Women with a protective face masks seen in a bus-stop in St. Petersburg, Russia, 07 April 2020. Russian authorities have extended the national lockdown with stay-at-home orders until the end of April in a bid to quell the spread of the COVID-19. (Rusia, San Petersburgo) EFE/EPA/ANATOLY MALTSEV

St. Petersburg (Russian Federation), 07/04/2020.- Women with a protective face masks seen in a bus-stop in St. Petersburg, Russia, 07 April 2020. Russian authorities have extended the national lockdown with stay-at-home orders until the end of April in a bid to quell the spread of the COVID-19. (Rusia, San Petersburgo) EFE/EPA/ANATOLY MALTSEV / ANATOLY MALTSEV (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Efe

Les dones estan patint més els efectes de l’expansió de la pandèmia de Covid-19 «en totes les esferes», tant en l’aspecte econòmic, com el social i el de salut, ha advertit aquest dijous les Nacions Unides (ONU), que ha insistit que les «pandèmies amplifiquen i intensifiquen totes les desigualtats existents» i ha demanat mesures per revertir aquesta situació. 

«Amb l’expansió de la pandèmia del Covid-19, fins i tot els assoliments limitats aconseguits en les últimes dècades corren el risc de ser revertits», assegura un informe publicat per l’organització multilateral. 

L’ONU apunta que, si bé tota la societat està patint els efectes econòmics, les dones i les nenes el pateixen amb més intensitat perquè «normalment guanyen menys, estalvien menys, realitzen treballs més insegurs o viuen més a prop del nivell de la pobresa». 

«En tots els àmbits, des de la salut fins a l’economia, la seguretat i la protecció social, els efectes del Covid-19 s’intensifiquen per a les dones i les nenes simplement en virtut del seu sexe», remarca l’organització. 

En l’àmbit sanitari, l’ONU apunta que tot i que alguns informes revelen que estan morint més homes pel Covid-19, «les salut de les dones s’està veient impactada negativament perquè s’estan ressituant recursos i prioritats» de serveis que afecten directament les dones com els reproductius. 

L’ONU també denuncia que les dones han de fer front a més treballs no remunerats, com cuidar-se dels nens que no van a l’escola o de persones grans.  Un altre dels aspectes que destaca l’organisme és l’efecte dels aïllaments en els casos de violència masclista. 

«Moltes dones estan sent obligades a tancar-se a casa amb l’abusador, al mateix temps que els serveis per donar suport a les víctimes estan patint problemes o són inaccessibles», assegura l’informe.  A més, posa èmfasi que si aquests riscos són certs per a totes les situacions, el problema empitjora i s’amplifica en contextos de «fragilitat, conflicte i emergències, en els quals la cohesió social ja està debilitada per si mateix, i la capacitat institucional i dels serveis són limitats». 

«El Covid-19 no és només un repte per al sistema mundial de salut, sinó una prova per al nostre esperit humà. La recuperació ha de portar-nos a un món més igualitari que sigui més resilient a crisis futures», afirma l’ONU, que demana que els paquets d’estímul i les mesures d’emergència que s’han posat en marxa en països incloguin les dones i les nenes. 

Notícies relacionades

En aquest sentit, sol·licita que es garanteixi la representativitat de les dones en qualsevol pla de resposta o de presa de decisions per aconseguir polítiques més efectives i que la dona i les nenes estiguin incloses en els plans per afrontar l’impacte socioeconòmic del Covid-19. 

A més, aposta perquè s’impulsi «el canvi transformatiu per a la igualtat, abordant l’economia dels treballs de cures, pagades i no pagades», ja que en l’«economia formal, els treballs d’atenció, des de docents fins a infermeres, estan mal pagats en relació amb altres sectors» i «a la llar, les dones realitzen la major part del treball de cures, no remunerat i invisible».  «Les dones seran les més afectades per aquesta pandèmia, però també seran la columna vertebral de la recuperació en les comunitats. Cada resposta política que reconegui això tindrà més impacte», argumenta l’ONU.