El drama de les residències d'ancians

La Generalitat evita l'Exèrcit per desinfectar residències

El Govern desatén la petició de dos centres de Torroella, però s'afanya a trobar una solució al conèixer que volien demanar ajuda a l'UME

Una empresa «civil» desinfecta el geriàtric d'Olot quan l'Exèrcit ja es preparava per intervenir en la neteja

eu p etx0aa4mbn

eu p etx0aa4mbn

2
Es llegeix en minuts
Albert Soler

No sembla que agradi gaire, ni a la Generalitat ni als ajuntaments del seu mateix color polític, que l’Exèrcit dugui a terme tasques de desinfecció en residències geriàtriques catalanes. Segons ha pogut saber ‘Diari de Girona’, en les últimes hores la Generalitat s’ha afanyat a enviar efectius a desinfectar residències a Olot i a Torroella de Montgrí, just després de saber que s’havien iniciat contactes amb els efectius militars.

Es diria que l’«amenaça» de la presència militar serveix com a mínim per apressar el Govern, que si ja està sent cada vegada més criticat per la seva gestió del coronavirus en residències d’avis, vol evitar en tot el possible les imatges de soldats de l’Exèrcit espanyol havent de fer-se càrrec de la situació.

A Torroella de Montgrí, els responsables de la fundació Hospital-Asil de pobres i malalts, que gestiona dos geriàtrics dels tres que hi ha a la població, estaven preocupats. No és que la situació fos greu, ahir tenien només un resident diagnosticat amb coronavirus, però per prevenció volien que la Generalitat desinfectés l’interior dels dos geriàtrics. De la part exterior –jardins, etc.– se’n fa càrrec el mateix ajuntament.

Segons ha pogut saber ‘Diari de Girona’, després de diversos intents, els responsables de la Generalitat no responien, per la qual cosa es van dirigir a l’ajuntament perquè fes arribar una petició a l’Exèrcit, i que hi enviés la Unitat Militar d’Emergències (UME). Els responsables municipals així ho van fer, i van obtenir resposta immediata de la Subdelegació del Govern. Tant era el grau de necessitat de les residències, que mentrestant també van utilitzar algun contacte privat per fer arribar la petició a la base militar de Sant Climent Sescebes.

En els pobles petits tot se sap i al cap de poques hores les xarxes socials treien foc davant de la possibilitat que l’Exèrcit anés als geriàtrics de Torroella a treure les castanyes del foc a la Generalitat, amb un encès debat entre els favorables i els detractors. Immediatament després, la Generalitat –ara sí– va donar senyals de vida i ahir [per dimarts] mateix va enviar una empresa de desinfecció. Al poble es dona per fet que tanta diligència sobtada només tenia per objectiu evitar que l’Exèrcit els passés una vegada més per davant.

Notícies relacionades

Una cosa semblant va passar a Olot, malgrat que la situació a la residència de Santa Maria del Tura és molt més greu, amb almenys 17 persones mortes a causa de la pandèmia. La setmana passada ‘Diari de Girona’ explicava que els mateixos treballadors del centre havien fet arribar una petició a la Subdelegació del Govern perquè enviés l’UME a desinfectar les instal·lacions, cosa que finalment no es va dur a terme. Segons algunes informacions, efectius de l’Exèrcit ja estaven preparats per presentar-se dimarts a Olot i desinfectar el geriàtric, però a última hora va realitzar el treball una empresa privada contractada per l’ajuntament, de JxCat.

Una vegada més es van poder evitar a l’últim moment les imatges dels soldats de l’UME treballant en les residències d’ancians, competència del Govern català.