CRISI SANITÀRIA

Salut coordinarà les residències de gent gran catalanes, que ja registren més de 1.100 morts

Colau exigeix al Govern que doni l'ordre per iniciar immediatament «trasllats massius» d'ancians encomanats

L'Executiu català adverteix l'alcaldessa que és necessari assegurar que l'espai de destinació és adequat

zentauroepp53017958 coronavirus200403203126

zentauroepp53017958 coronavirus200403203126 / Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre / Toni Sust

La gestió de residències de gent gran a Catalunya, el pitjor focus de morts en la crisi del coronavirus, canvia de mans. Fins ara se n’encarregava la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies, en mans de Chakir el Homrani. A partir d’ara, serà Salut qui n’assumirà les competències.

Ho han anunciat en una roda de premsa telemàtica El Homrani i la titular de Salut, Alba Vergés, tots dos nomenats per ERC. Des que va començar la pandèmia ja han mort més de 1.120 avis que estaven ingressats a les residències, cosa que suposa gairebé el 40% dels morts totals a Catalunya. A més, hi ha 1.906 casos positius (estan aïllats), amb dades facilitades per les residències al Govern.

El Homrani ha afirmat que «el que ha de prevaler és el criteri sanitari entorn dels nostres avis i àvies» i que, per tant, la Conselleria de Salut liderarà l’atenció a tots els centres residencials catalans. Quant a les crítiques que ha rebut de l’alcaldessa Ada Colau, ha assegurat: «Avui a Barcelona s’està treballant en 80 trasllats. La qüestió no és només l’espai, sinó les garanties que hi hagi un espai adequat per a persones amb alt grau de dependència».

Crítiques de l’Ajuntament

Colau ha reiterat les seves crítiques, que se centren a denunciar la paràlisi de l’Administració catalana. Aquest dimecres ha afirmat en un missatge a la xarxa social Twitter: «La situació a les residències ha arribat al límit. A Barcelona fa dies que tenim espais preparats perquè es facin trasllats massius de residents amb símptomes. Demanem al Govern que doni l’ordre avui mateix. No es pot perdre ni un dia més». L’alcaldessa ha aprofundit en aquests arguments en una compareixença a la tarda.

L’alcaldessa afirma que hi ha 15 geriàtrics a la ciutat que viuen una situació especialment greu

L’anunci del Govern no ha satisfet Colau, que ja porta setmanes afirmant que la Generalitat pot fer més del que fa a les residències. Colau ha reclamat que es procedeixi de forma immediata a fer trasllats de 100 ancians encomanats al dia dels centres, en els quals l’Ajuntament xifra en 800 les persones que pateixen la Covid-19. Només amb aquests trasllats, ha insistit, es farà «el salt d’escala que és necessari». «La Generalitat ha de donar l’ordre perquè els trasllats massius comencin avui mateix. Desconeixem per què no ha arribat aquesta ordre».

Notícies relacionades

L’alcaldessa ha assegurat que, de les més de 270 residències que hi ha a Barcelona, de les quals fa dies que afirma que un 70% té almenys un cas positiu, n’hi ha 15 que estan en una situació límiten les quals el trasllat dels encomanats s’hauria de produir en 24 hores. El consistori assegura que va fer arribar aquesta llista al Govern dissabte passat.

La regidora de Salut, Gemma Tarafa, ha afirmat que al consistori li consten trasllats de 30 persones: «Amb aquestes xifres no hi ha salt d’escala». Segons Tarafa, els trasllats tenen tres objectius concrets. El primer, rebaixar la pressió que pateixen les residències. El segon, evitar que s’incrementin els contagis. El tercer, donar el tracte que requereixen les persones que ja estan encomanades.