Les morts i els contagiats a Espanya experimenten un lleuger repunt

Espanya registra 743 morts en un dia, 106 més dels comptabilitzats dilluns, a causa d'un retard en les notificacions del cap de setmana

El balanç diari anota 5.478 nous contagiats, 1.205 més que el dia anterior, però segueix la desacceleració gràcies al confinament

datos-dia / periodico

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

La fase d’alentiment  de l’epidèmia continua, si bé aquest dimarts s’ha produït un lleuger repunt tant en el nombre de morts com en el de contagiats per coronavirusimputable a un retard en les notificacions durant el cap de setmana. El balanç diari del Ministeri de Sanitat informa que la xifra de morts ha crescut un 5%, fins a les 13.798 defuncions, 743 més que el dia anterior. Aquest còmput no segueix la tendència registrada en els últims quatre dies, amb un creixement cada vegada menys intens del nombre de morts diàries, des del pic de 950 morts diàries, assolit (de moment) el 2 d’abril, fins dilluns, quan se’n van produir 637, 106 menys que aquest dimarts.

Al seu torn, el nombre de contagiats ha pujat un 4%, fins als 140.510 diagnosticats, amb 5.478 nous positius, 1.205 més dels registrats dilluns (quan hi va haver 4.273 nous casos). Tanmateix, obviant aquell dia, la xifra de casos diaris és la més baixa des del 23 de març, fa més de dues setmanes.

La cap d’àrea del centre d’emergències i membre del comitè de gestió de la crisi sanitària, María José Sierra, ha assegurat que el repunt es deu a un retard en les notificacions durant el cap de setmana, que ja es va fer evident dimarts passat, quan es va arribar fins ara al pic de contagiats, amb 9.222 nous positius en un dia. Segons l’experta, «és normal que en les malalties que es notifiquen hi hagi certes oscil·lacions després del cap de setmana». «No tenen importància», va subratllar, perquè el que compta és la tendència a la desacceleració que s’ha observat, en primer lloc, a partir del 25 de març, gràcies al decret d’alarma i que s’ha intensificat a partir del 2 d’abril, a causa de l’enduriment del confinament.

La fase de desescalat

«Hem observat dos canvis de tendència importants que es deuen clarament a les mesures de distanciament social», va subratllar, abans de recordar que des de fa dies el Govern central, assessorat per diversos experts, treballa ja en la «fase de transició o de desescalada» de les mesures, en què es preveu «intensificar la vigilància i la detecció precoç» dels contagiats a fi que l’epidèmia no torni a disparar-se. Es preparen, a més, estudis sobre la immunitat de la població espanyola. I el Govern està valorant si convé aixecar algunes de les mesures a tot Espanya o tenir en compte la diferent evolució per comunitats i rebaixar el confinament primer en unes i després en altres.

Notícies relacionades

La menor expansió de l’epidèmia s’està notant ja en alguns hospitals i ucis, on, segons Sierra, hi comença a haver «una certa baixada de la tensió». Tot i això, el balanç de Sanitat reporta 63.093 persones que han requerit hospitalització, un 6% més que el dia anterior, fet que suposa 3.431 nous ingressos, la xifra més alta des del 20 de març. No obstant, la comparació és complicada, ja que algunes autonomies han deixat de notificar els casos acumulats i només reporten els pacients ingressats en aquell moment. I igual passa amb les ucis. El balanç informa de 7.069 persones que han requerit cures intensives, 138 més que el dia anterior, una pujada més gran de l’experimentada dilluns però menor de la registrada dies enrere.     

Finalment, el nombre de persones curades supera ja el 30% dels contagiats, fins a les 43.208 persones donades d’alta, un 7% més que el dia anterior.