Epidèmia de coronavirus

Les forces de seguretat porten 3.051 detinguts per «conductes irresponsables»

La Policia alerta els teletreballadors contra l'amenaça telemàtica i els demana reforçar els seus antivirus

La Guàrdia Civil recorda a les famílies i menors el seu canal de denúncies contra assetjadors i pederastes

undefined53031876 graf5968  madrid  05 04 2020   captura de la se al instituci200406111357

undefined53031876 graf5968 madrid 05 04 2020 captura de la se al instituci200406111357

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Policia i Guàrdia Civil porten ja 1.756 detinguts en el seu total acumulat des que el Govern va decretar l’estat d’alarma. Aquesta xifra, sumada al que han acumulat els Mossos, la Ertzaintza, la Policia Foral de Navarra, la policia autonòmica canària i les policies locals, arriba ja als 3.051 detinguts a tot Espanya, després que 206 persones engrossissin la llista aquest diumenge.

La xifra de detencions acumulades dona una mitjana alta. En 22 dies de vigència de les restriccions imposades per l’estat d’alarma, 138,6 ciutadans han sigut detinguts per algun agent policial de l’autoritat. En tots els casos, es tracta de detencions per resistència o desobediència a l’autoritat, generalment de persones que han violat el confinament. La xifra no inclou cap altre tipus de delinqüents interceptats per les forces de seguretat durant la comissió d’altres delictes.

Un d’aquests l’ha posat com a exemple aquest dilluns el comissari principal de la Policia Nacional José García Molina en la roda de premsa quotidiana a Moncloa dels portaveus del Comitè Tècnic de seguiment de l’epidèmia. La Policia va poder detenir aquest diumenge dos joves que intentaven atracar una farmàcia a Madrid. Un policia de paisà va avortar l’atracament perseguint-los a la carrera. Els autors, que se li van encarar amb un ganivet, ja havien realitzat vuit atracaments més. «Envio un missatge de tranquil·litat a tots els comerciants que continuen treballant en serveis essencials per proveir els ciutadans», ha dit García Molina.

Escapada de l’hospital

En l’àmbit de les altres detencions, les majoritàries, el comissari ha destacat un altre cas de fuga d’hospital. La Policia Nacional va haver de dedicar part de les seves energies a Madrid al cas d’una dona que es va escapar aquest diumenge de l’Hospital 12 d’octubre per tornar a casa, malgrat que estava encomanada de coronavirus.

«Diverses hores d’intensa recerca», ha relatat García Molina, van acabar amb la localització de la dona i la seva parella. «Són conductes totalment irresponsables i inexplicables, que ens obliguen a treballar contra rellotge», ha lamentat.

Entre altres casos, la Policia ha hagut de perseguir aquest cap de setmana un veí de Molina de Segura que diàriament sortia a fer motocròs. «Va ser necessària una hora de persecució per atrapar-lo», ha explicat el comissari. També en un local de Múrcia capital on se celebrava col·lectivament el Diumenge de Rams. Vint-i-tres dels sancionats per la Policia aquest diumenge ho van ser en aquesta cerimònia. Les sancions tramitades per la Policia són ja 99.960. Aquest diumenge van fer 81 detencions.

El general cap d’Estat Major de la Guàrdia Civil, José Manuel Santiago, també ha titllat d’«irresponsables» els qui desobeeixen el confinament. Ha dit que, en la quarta setmana de lluita contra el Covid-19, «d’esforç i sacrifici col·lectiu, no és el moment d’abaixar la guàrdia».

L’institut armat porta ja identificades 1,4 milions de persones i controlats més de 41.000 vehicles, amb un resultat de 99.981 denúncies i 407 detinguts. 

Aquest cap de setmana, preveient la temptació de desplaçar-se per la Setmana Santa, la Guàrdia Civil va reforçar els controls a les carreteres, ja que «continuen existint actituds que només poden qualificar-se d’insolidàries i irresponsables», ha dit Santiago. Es van realitzar 18.444 controls i 3.157 denúncies. 

Entre els casos que van aflorar, el d’una carretera de Sevilla en la qual una patrulla de la Guàrdia Civil va parar un conductor que, passades les dotze de la nit de dissabte, va dir que venia de comprar una bombona de butà, però va reconèixer al final que anava a fer unes copes amb uns amics. Va donar a més positiu en la prova d’alcoholèmia. 

Protecció telemàtica

Tant Molina com Santiago han reiterat les seves advertències als usuaris d’internet per la proliferació d’amenaces de tot tipus. El número tres de la Policia recomana normes bàsiques als teletreballadors: prestar especial informació als correus electrònics enviats amb motiu del Covid-19 i fer cas només «a informacions de la pròpia empresa i a les provinent de fonts oficials». També extremar totes les precaucions sobre correus suposadament remesos per serveis sanitaris i reforçar els antivirus informàtics i filtres antispam als ordinadors.

Per la seva part, Santiago ha recordat que la Guàrdia Civil té activat un canal de denúncia familiar per a menors que puguin ser víctimes d’assetjament telemàtic per part d’abusadors o pederastes. Aquest canal funciona amb la col·laboració de les fundacions Anar, Pantallas Amigas i Aliados, i recull denúncies a través de la direcció d’‘e-mail’ proteccion-menor@guardiacivil.org .

Santiago ha reiterat la petició a la ciutadania «que qualsevol conducta incívica o irresponsable es comuniqui a les forces de seguretat». 

Desinfecció

El cap de l’Estat Major de la Defensa (JEMAD), tinent general de l’Aire Miguel Villarroya, ha explicat que aquest dilluns ja són 7.780 els militars operant en l’operació Balmis, desplegada en 232 localitats.

Per a la tasca de desinfecció, una de les principals realitzades per l’Exèrcit, els soldats estan formant operaris aliens a les Forces Armades, com ara membres d’equips de bombers i de brigades forestals i també personal de Protecció Civil.

A Valladolid, a més, Defensa ha començat a aixecar instal·lacions per a la realització de tests ràpids des del cotxe. És la primera d’una xarxa d’instal·lacions generalitzades que està prevista.

Són les dues principals novetats d’una tasca que aquest dilluns porta els militars a les estacions de l’AVE de Màlaga i Sevilla, i als aeroports de Sevilla i Màlaga. A més, els soldats desinfecten el port de La Palma i el de Melilla, aquest últim amb efectius desembarcats del vaixell d’assalt Galicia, reconvertit aquests dies en centre sanitari flotant. 

Notícies relacionades

En aquesta jornada, els militars desinfecten les presons de Melilla, Las Palmas II i Tenerife i, a més, 15 estacions de ferrocarril, 3 hospitals, 12 centres de salut i 195 residències de gent gran. En aquesta tasca estratègica, ja són 2.700 residències visitades per efectius de la Unitat Militar d’Emergències.

La desinfecció no es limita a l’interior dels edificis. A la Comunitat de Madrid, l’UME neteja també les marquesines d’autobús pròximes als hospitals. A la mateixa comunitat, aquest diumenge els soldats van traslladar 110 morts als tres dipòsits de cadàvers oberts.