CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

Afers Socials permet tornar a casa sense test previ als avis de residències

La conselleria rebaixa criteris a causa de la falta de proves diagnòstiques als centres

Serà el metge del geriàtric qui acreditarà el retorn d'aquells que «no tenen símptomes»

zentauroepp52949516 soc residencias200327210658

zentauroepp52949516 soc residencias200327210658 / David Zorrakino

1
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Generalitat ha rebaixat els criteris dels seus protocols i permetrà, a partir d’aquest dilluns, que els avis que viuen en geriàtrics puguin tornar a casa dels seus familiars sense tenir el diagnòstic negatiu de Covid-19. El motiu, segons expliquen fonts de la Conselleria d’Afers Socials, és «la falta de tests als centres», una cosa que dificulta que les més de 200 famílies que havien fet aquesta petició poguessin veure que es portessin a terme les proves diagnòstiques. 

A partir d’aquest dilluns, doncs, l’únic criteri que ha de regir a l’hora de traslladar els avis que viuen als geriàtrics fins a casa dels seus familiars serà que «no tinguin símptomes» de la malaltia, i que el responsable mèdic del centre ho autoritzi. Si se segueix aquest protocol, les famílies hauran de cuidar dels seus familiars, però «guardant 14 dies d’aïllament», segons indica el text firmat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya i la Direcció General d’Autonomia Personal. «Els tests van arribant, però no els tenen tots els centres, fet que ha generat una situació d’angoixa entre els familiars, que ja fa més de tres setmanes que no poden visitar els avis», expliquen fonts de la conselleria.

De l’hospital a casa

Notícies relacionades

El text també permet que aquelles persones grans que hagin sigut ingressades en un centre mèdic i rebin l’alta hospitalària puguin anar a casa en lloc de tornar a la residència on vivien. En cas que l’ingrés hospitalari hagi sigut per Covid-19, els familiars hauran també de garantir l’aïllament durant 14 dies, a més d’assumir ells l’atenció de la persona dependent. 

Algunes veus del sector han qualificat d’«irresponsable» aquesta decisió, perquè podria comportar un augment de la transmissió del virus. No obstant, a molts familiars els tranquil·litza poder saber que tindran menys traves per acompanyar els seus avis durant aquests dies.