CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

La fiscalia investiga 25 residències catalanes afectades per coronavirus

En una desena de geriàtrics, les diligències s'han iniciat per la via penal, i en la resta, pel civil

També s'ha requerit documentació a les conselleries de Salut i d'Afers Socials

zentauroepp53017980 residencia200403203140

zentauroepp53017980 residencia200403203140 / Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Fiscalia Superior de Catalunya està investigant les condicions de 25 geriàtrics catalans, després de l’elevada mortalitat que s’ha registrat en aquests centres durant la crisi del coronavirus. En total, hi ha una desena de diligències obertes per la via penal i 15 més per la via civil, tot i que no es descarta que les residències investigades vagin augmentat en les pròximes setmanes. En declaracions a EL PERIÓDICO, el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, detalla que al ministeri públic han arribat notificacions de situacions «inexplicables». De moment, els fiscals han demanat documentació a diversos centres, però, també, a les conselleries d’Afers Socials i de Salut.

Gran part de les diligències empreses per la Fiscalia Superior de Catalunya es van iniciar la setmana passada, després de la petició de la fiscal general de l’Estat d’investigar els geriàtrics a tot Espanya. En aquest marc, la fiscalia va optar per la via civil, amb la missió de «recollir informació als geriàtrics», segons ha detallat a EL PERIÓDICO el mateix fiscal superior. En aquest marc, i de moment, ja són prop de 15 els centres als quals ha requerit informació. Segons expliquen fonts dels geriàtrics, molts han detallat al ministeri públic la falta de material que se’ls hauria d’haver facilitat, la impossibilitat d’accedir a tests per fer un diagnòstic de la malaltia i les dificultats per aïllar els pacients, a més de les peticions fetes a les administracions.

D’altra banda, les fiscalies provincials han iniciat també procediments penals, a partir de denúncies de «familiars o dels cossos de seguretat», segons Bañeres. El motiu d’aquestes diligències es deu a «situacions inexplicables d’augment de les defuncions en aquests centres», en paraules del fiscal superior. En aquest sentit, són cinc residències les investigades per la fiscalia de Barcelona, una a l’àrea de Manresa (la de Capellades) i quatre més a la zona de Sabadell. «No descartem que s’obrin més investigacions en funció de com evolucioni la situació», exposa Bañeres. A més, s’ha requerit informació a la Conselleria de Salut i a la d’Afers Socials, l’ens responsable de l’atenció als geriàtrics. 

Notícies relacionades

No obstant, a causa de l’alentiment que ha suposat l’activació del decret d’estat d’alarma, de moment la fiscalia només es troba en fase de recollir informació. No hi ha jutjats d’instrucció oberts, només estan disponibles els de guàrdia, que s’estan dedicant, merament, a custòdies de detinguts o altres fets d’índole urgent. Per aquesta raó, els jutges d’instrucció, confinats a les seves cases, no han pogut obrir diligències sobre aquest tema.

De moment, ja són 551 persones les que han mort a les residències per a la tercera edat a Catalunya. En menys de dos dies, des de dimecres a la tarda fins dijous a la nit, van ser 149 les persones mortes, mentre que, normalment, cada dia moren 30 avis en residències catalanes.