Davant del risc d'encomanar el virus

Sant Adrià demana un asil per confinar toxicòmans davant de l'èxode a la Mina

La pressió policial al Raval de Barcelona i en tot Ciutat Vella ennvia els drogodependents a aquest barri

El principal problema d'aquest col·lectiu és que la seva addicció els empeny al carrer malgrat l'estat d'alarma pel coronavirus

zentauroepp52992001 200401103824

zentauroepp52992001 200401103824

3
Es llegeix en minuts
Efe

La pressió policial a Barcelona per l’estat d’alarma ha portat nombrosos toxicòmans a instal·lar-se als carrers del barri de la Mina per procurar-se droga, per la qual cosa l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs (Barcelona) ha demanat a la Generalitat un espai per poder confinar-los.

Com denuncien els veïns, les estrictes restriccions de moviment per l’estat d’alarma no només no han calat en tothom de la mateixa manera, sinó que s’han convertit en un efecte crida per a molts drogodependents que s’aglutinen ara a la Mina, on la presència policial és menor que en altres punts i el tràfic no ha cessat.

«Pugen a les cases, compren la droga i entren en escales i porteries per consumir-la», han alertat alguns habitants, que temen que aquest vaivé de persones es converteixi en un focus de contagi de coronavirus: «És un risc per a tots els veïns perquè no porten cap mesura de protecció, ni mascaretes, ni guants, ni res», han lamentat.

Des dels carrers del barri asseguren que el moviment de toxicòmans és més reduït que abans de l’emergència sanitària, però denuncien que «hi continuen sent», a escassos metres dels llogaters, la majoria dels quals, recorden, són persones grans i malaltes.

No s’ho prenen seriosament

Els veïns reclamen més presència policial i es queixen que les autoritats «no s’ho prenguin seriosament»: «No se li està donant la importància que té».

Per tot això, l’Ajuntament de Sant Adrià del Besòs ha sol·licitat a la Generalitat un equipament per confinar aquest col·lectiu i ha demanat l’ajuda de la Unitat Militar d’Emergències (UME) per desinfectar els edificis Venus i Saturn, en els quals viuen mig miler de famílies en condicions d’insalubritat.

«La pressió policial al barri del Raval de Barcelona i en tot Ciutat Vella expulsa els toxicòmans i és evident el flux que ve a la Mina», han assenyalat fonts municipals, els qui han promès que la prioritat és «frenar la impunitat de la venda de drogues».

I és que, com expliquen, el principal problema d’aquest col·lectiu és que la seva addicció els empeny a la via pública amb independència del decret de confinament, ja que la necessitat de droga es torna superior a les restriccions del Govern.

A aquesta conjuntura se suma, a més, la dificultat d’asilar-los, ja que molts no tenen una residència fixa, i també d’imposar-los una sanció, ja que solen presentar-se com a insolvents, com han confirmat fonts dels Mossos d’Esquadra.

El gat i el ratolí

«La policia local i els Mossos estan actuant però és com el joc del gat i el ratolí: quan els veuen marxen i després tornen a sortir», ha recalcat l’alcalde de Sant Adrià de Besòs, Joan Callau, en una entrevista en la qual ha recalcat que, tot i que s’ampliïn els dispositius, és una situació molt complicada perquè a molts drogodependents no «els poden enviar a casa i volen estar a prop del lloc on compren».

«Som enmig d’una crisi sanitària i hi ha persones que volten pel carrer. La resta de veïns està molt angoixada», ha assegurat Callau.

Notícies relacionades

Per provar d’oferir una solució, el consistori ha contactat amb la Generalitat perquè habiliti un centre o equipament on poder confinar aquest col·lectiu, com ja s’ha fet ja amb la població de persones sense llar, tot i que encara s’està «estudiant» com gestionar-lo.

Des del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies han assegurat  que estan «treballant» en un dispositiu per a toxicòmans sense sostre a Barcelona, mentre que la Conselleria de Salut diu que ja han enviat «mesures i recomanacions de prevenció» al «centre de reducció de danys» de la Mina, on s’allotja l’espai de venipunció assistida i en el qual, asseguren, ha baixat «substancialment» el nombre de visites.