ENTREVISTA

L'editor en cap de 'Science': «El coronavirus se superarà, però amb un calendari incert

Holden Thorp remarca que «el més urgent és mantenir el distanciament social» perquè científics i personal sanitari guanyin temps

«La vacuna no estarà abans d'un any o un any i mig. Del remdesivir, el fàrmac més prometedor, en podríem saber alguna cosa en un mes o dos»

Melbourne (Australia).- (FILE) - A scientist works at the Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation’s (CSIRO) high-containment facility in Geelong, Victoria, 31 January 2020 (reissued 02 April 2020). According to media reports, the CSIRO, Australia’s national science agency, is acessing two of the first coronavirus vaccines, made by Inovio Pharmaceutical and Oxford University, to see if they work and are suitable for humans. EFE/EPA/DAVID CROSLING AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Melbourne (Australia).- (FILE) - A scientist works at the Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation’s (CSIRO) high-containment facility in Geelong, Victoria, 31 January 2020 (reissued 02 April 2020). According to media reports, the CSIRO, Australia’s national science agency, is acessing two of the first coronavirus vaccines, made by Inovio Pharmaceutical and Oxford University, to see if they work and are suitable for humans. EFE/EPA/DAVID CROSLING AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT / DAVID CROSLING (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Noemí G. Gómez / Efe

L’editor en cap de la revista ‘Science’, Holden Thorp, creu que «el més probable» és que la ciència aconsegueixi una vacuna i fàrmacs contra el coronavirus, però, adverteix, «és un procés difícil d’escurçar perquè involucra el curs natural de la biologia». «La gent necessita escoltar el missatge que això és seriós però que ho superarem», tot i que amb un «horitzó temporal incert», ha explicat a Efe en un qüestionari químic, editor en cap de la família de revistes de l’Associació Nord-americana per a l’Avenç de la Ciència (AAAS), entre les quals la publicació ‘Science’.

En l’entrevista, Thorp defensa que «el més urgent ara és mantenir el distanciament social per donar temps als científics a resoldre els problemes i disminuir, a més, la càrrega dels treballadors de la salut».

Vostè ha dit que en la majoria de les crisis viscudes no s’ha buscat la resposta immediata de la ciència i ara es demana als científics un solució ràpida, ¿què ha canviat?

Crec que en aquesta crisi de la Covid-19 la ciència biomèdica pot proporcionar l’única solució. Una vacuna, un medicament i una comprensió detallada de l’epidemiologia són les úniques maneres de posar fi a aquesta pandèmia.

¿És possible donar una resposta ràpida a un virus que encara no es coneix totalment?

És molt més difícil que això, perquè ara tan sols comencem a conèixer l’estructura d’importants biomolècules que podrien ser útils per a fàrmacs o vacunes. Aquests són els començaments d’un procés molt llarg. Si podem trobar un medicament que pugui ser reutilitzat, llavors podrem arribar a algun lloc més ràpid.

El mètode científic és molt clar. En una situació com aquesta, ¿com de ràpida pot ser la ciència?

El més probable és que la ciència pugui donar-nos una vacuna i medicaments, però és un procés difícil d’escurçar perquè involucra el curs natural de la biologia.

¿Han canviat les regles per publicar a ‘Science’ articles relacionats amb el SARS-CoV-2 i la Covid-19?

Les regles no han canviat. Estem procedint tan ràpid com podem i estem animant els científics a pujar els seus treballs a reposadors d’articles previs a la revisió per parells i publicació, perquè la comunitat científica pugui veure els resultats mentre nosaltres els processem. Hem aconseguit que els articles siguin revisats i publicats en unes dues setmanes, cosa que és extremadament ràpida.

Vostè va dir que el preocupa que la ciència pugui acabar prometent en excés possibles respostes a la Covid-19, ¿per què?

El món té l’esperança que això acabi i trobar-se, ells i els seus familiars, sans i estalvis. Això, per a la ciència, podria crear la temptació de dir que es pot complir amb una línia de temps concreta, però aquesta línia de temps és molt incerta i està determinada per factors biològics que són difícils de controlar.

¿Hi ha el risc llavors de crear falses expectatives?

Sí, per les raons que he exposat anteriorment.

Per vostè, ¿què és ara el que té més urgència?

Mantenir el distanciament social per donar als científics temps per resoldre aquests problemes i disminuir la càrrega dels treballadors de la salut.

¿Quan s’aconseguiran medicaments i vacunes?

Els experts afirmen que la vacuna no serà abans d’un any o un any i mig. Crec que això és realista. En relació amb els medicaments depèn de si es poden utilitzar fàrmacs ja existents; el remdesivir és el més prometedor i en podríem saber alguna cosa en un mes o dos. Si es tracta d’un de nou, haurem d’esperar molt més.

Notícies relacionades

¿Estan els polítics en general a l’altura? ¿En particular al seu país?

La resposta política varia depenent del lloc. Als Estats Units el pitjor problema és que els polítics diuen coses confuses i no permeten als experts en salut liderar el discurs. La gent necessita escoltar el missatge que això és seriós però que ho superarem, amb un horitzó temporal incert. Com més intenten els polítics donar un calendari explícit, menys acurada es mantindrà la població respecte al que ara és imprescindible fer.