RETALLADES A LA CIÈNCIA I MOVIMENT ANTIVACUNES
La revista 'Science' carrega contra Trump pels seus discursos sobre el coronavirus
Un editorial del setmanari retreu al president que retalli els fons per a la ciència i ara demani accelerar la recerca d'una vacuna
«Fa tres anys, el president va declarar el seu escepticisme sobre les vacunes i ara, de sobte, les estima», sentencia Thorp a l'article

undefined52730310 10 march 2020 us washington us president donald trump spe200311194141 /
«Fa tres anys, el president [Donald Trump] va declarar el seu escepticisme sobre les vacunes i va intentar llançar un grup de treball antivacunes. Ara, de sobte, estima les vacunes. Faci’ns un favor, senyor president. Si vol alguna cosa, comenci per tractar la ciència i els seus principis amb respecte», escriu H. Holden Thorp, editor en cap de la prestigiosa revista ‘Science’, en resposta a unes declaracions de Trump sobre l’epidèmia de coronavirus. I és que fa uns dies, el president nord-americà –que durant anys va defensar la falsa relació entre vacunes i autisme– va demanar «sisplau» a científics i companyies farmacèutiques que «acceleressin» el procés de recerca d’una vacuna per al SARS-CoV-2. Però, una vegada més, la comunitat científica ha hagut de respondre que no és possible accelerar aquest tipus d’investigacions.
No és la primera vegada que la revista ‘Science’ respon a l’actualitat a través de les seves editorials. Però sí que és una de les reaccions més contundents fins ara. En aquesta ocasió, Thorp, editor del setmanari especialitzat, ha sortit a la palestra per recordar que la recerca d’una vacuna per al coronavirus comporta un llarg procés. Primer s’han d’estudiar les característiques individuals d’aquest patogen. Després s’ha de mirar com crear una immunització eficaç per a aquesta mutació específica. L’elaboració d’aquest compost també ha de ser testada. I tan sols quan es demostri que és segura i eficaç podrà llançar-se al mercat. Per això, segons calculen els experts, difícilment tindrem resultats significatius abans d’un any i mig. O més. «Els executius farmacèutics tenen tots els incentius per arribar ràpidament a una vacuna –ja que, al cap i a la fi, seran ells que la vendran– però afortunadament també saben que no es poden trencar les lleis de la natura per arribar-hi», assenyala l’editorial, publicat abans del dia de llançament oficial de la revista.
Notícies relacionades«No espero que els polítics coneguin les equacions de Maxwell per a l’electromagnetisme o la reacció química de Diels-Alder (tot i que puc somiar). Però no pots insultar la ciència quan no t’agrada i, de sobte, demanar-li una cosa que no es pot aconseguir», afegeix Thorp en el seu article. L’editor del prestigiós setmanari especialitzat també carrega contra la gestió de l’executiu americà del pressupost dedicat a investigació científica, que en els últims quatre anys ha patit greus retallades. Inclosos alguns que afecten institucions dedicades a la gestió de la salut pública com el Centers for Disease Control and Prevention o el National Institutes of Health (NIH). «Demanar una vacuna i distorsionar la ciència alhora és sorprenentment dissonant», afegeix Thorp.
El compromís de les revistes científiques
Les revistes científiques, per la seva banda, fa setmanes que estan bolcades en la difusió d’informació sobre aquesta nova mutació de coronavirus i, sobretot, sobre l’evolució de l’epidèmia. Tant ‘Science’ com ‘Nature’, dos dels setmanaris més prestigiosos i coneguts del món, han habilitat portals per difondre tots aquells estudis que es vagin realitzant sobre el Covid-19. Sobretot per evitar que les polítiques d’embargament retardin la difusió de coneixement.
- Un incendi al Baix Ebre crema 570 hectàrees, el 90% als Ports
- Osona Una ‘moto espia’ dels Mossos capta per la C-25 un conductor sense cinturó, parlant pel mòbil i bevent
- FUTBOL El Reial Madrid demana ajornar el seu partit de lliga contra l’Osasuna al 29 d’octubre
- El mapa territorial Enquesta CIS: El PSOE assetja cinc governs autonòmics del PP en l’equador de la legislatura
- En ple estiu Barcelona tanca la font ornamental de Glòries convertida de facto en piscina infantil
- A Barcelona Els Mossos abaten un home que va matar el seu germà d'un tret i es va atrinxerar a Calldetenes
- Helicobacter pylori: així són els símptomes de la infecció que afecta la meitat de la població
- Última hora Incendi a Paüls: el vent dificulta els treballs d’extinció d’un foc que ha arrasat 2.300 hectàrees
- Homenatge a represaliats pel franquisme
- L’empresa mèdica que portarà IA catalana a un concurs de l’ONU