EPICENTRE DEL Covid-19 a ITàlia

La Llombardia rebutja que els nens puguin sortir de casa durant el confinament

El president de la regió rebutja la indicació del Govern i avisa que per a ell «no canvia res»

«Els nostres sacrificis estan donant resultats i hem d'insistir-hi almenys encara 15 dies més», afirma el conseller de Sanitat

Genoa (Italy), 30/03/2020.- A yhoung woman and a toddler walk along a street as all playgrounds for children remain closed and empty due to the rules against the spread of the SARS-CoV-2 coronavirus which causes the COVID-19 disease, in Genova, Italy, 30 March 2020. Countries around the world are increasing their efforts nd measures to stem the widespread of the disease. (Italia) EFE/EPA/LUCA ZENNARO

Genoa (Italy), 30/03/2020.- A yhoung woman and a toddler walk along a street as all playgrounds for children remain closed and empty due to the rules against the spread of the SARS-CoV-2 coronavirus which causes the COVID-19 disease, in Genova, Italy, 30 March 2020. Countries around the world are increasing their efforts nd measures to stem the widespread of the disease. (Italia) EFE/EPA/LUCA ZENNARO / LUCA ZENNARO (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech

La regió de la Llombardia, epicentre a Itàlia de l’epidèmia de coronavirus, ha rebutjat la indicació del Ministeri d’Interior italià que autoritza que els nens puguin sortir de casa a fer un tomb amb un dels seus progenitors, malgrat les mesures d’aïllament decretades per frenar la difusió del virus.

«És un missatge devastador», ha replicat irritat Giulio Gallera, conseller de Sanitat de la regió. «A la Llombardia no canviarà res del que està escrit en l’ordenança, és un error psicològic, només s’aconseguirà que la gent s’il·lusioni que està acabant tot», va manifestar, per la seva part, el president de la regió, Attilio Fontana, abans d’advertir que si se sorprèn un pare o mare amb el seu fill passejant podrien ser multats «si no existeix una motivació vàlida».

L’oposició de la Llombardia, replicada en altres llocs del país, ha evidenciat un conflicte entre el Govern central i algunes regions per les mesures que s’han pres davant el contagi del Covid-19. «No existeix cap disminució dels controls, sortir és una necessitat, no per a algú de quinze anys, però no podem fer pagar el que està succeint als nens més petits, no poden ser víctimes de l’aïllament», ha recalcat Vittorio Crimi, viceministre de l’Interior.

El que està en debat és la diferència entre les mesures preses localment i les del Govern central i quines han de prevaler. Milà interpreta que si les seves són més restrictives, tenen validesa i no poden ser impugnades.

Passeig curt

En el dia d’avui, a les regions de SicíliaCampania Friuli-Venezia Giulia no es pot practicar cap tipus d’esport o passeig fora de la vivenda. Són les més estrictes. A la Llombardia i el Vèneto, en canvi, pot sortir a fer un tomb a fins a 200 metres de la vivenda i un progenitor pot desplaçar-se la mateixa distància amb nens de fins a tres anys.

Després de les crítiques, Interior ha puntualitzat que un sol progenitor podrà caminar amb el seu fill menor en la proximitat de la vivenda o portar-lo amb ell en els seus desplaçaments justificats (laboral, sanitari o per necessitat). «No es tracta de jugar a la pilota». El mateix pot aconseguir un ancià o un discapacitat.

Aquest aclariment no ha satisfet els llombards. «És millor que els ciutadans ignorin aquesta boja ordenança, insensata i irresponsable i que, en canvi, romanguin a les seves cases,» ha replicat Giulio Gallera. «Si el virus està frenant i les primeres dades sobre els contagis produeixen ànim és només perquè som a casa, on hem de romandre almenys 15 dies més, ja que ens trobem en el meitat del camí que hem de recórrer», ha afegit visiblement molest.

Notícies relacionades

El ministeri de l’Interior d’Itàlia va anunciar aquest dimarts que els nens poden sortir a fer un tomb acompanyats d’un sol progenitor i a les proximitats de les seves cases, després de les peticions de metges, educadors i famílies de concedir que els menors surtin almenys una hora a l’aire lliure.

Des de fa tres setmanes, Itàlia va decretar l’aïllament de la seva població a causa de la pandèmia, que ha causat 12.428 morts i 105.792 infectats, i només es permet sortir de casa per comprar béns de primera necessitat o per motius de salut o feina. Es permetia que les persones poguessin fer un tomb en la proximitat de les seves cases, però soles, de manera que no es podia sortir amb els fills.