VETO SUAVITZAT

Itàlia permet als nens fer un tomb acompanyats d'un progenitor i a prop de casa

Fins ara s'autoritzava els adults a sortir una estona per les proximitats, però sense les criatures

zentauroepp52955488 people wearing face masks walk on a bridge in wuhan  hubei p200328161750

zentauroepp52955488 people wearing face masks walk on a bridge in wuhan hubei p200328161750 / ALY SONG

2
Es llegeix en minuts
EFE

El Ministeri de l’Interior d’Itàlia ha precisat avui que els nens poden sortir a fer un tomb acompanyats d’un sol progenitor i en les proximitats de les seves cases, després de les peticions de concedir que els menors poguessin sortir malgrat les mesures d’aïllament per de la pandèmia del coronavirus.

En un comunicat, Interior ha puntualitzat que respecte al permís de sortir a passejar o córrer a prop de casa, també podran fer-ho els menors sempre que estiguin acompanyats d’un progenitor i que sigui en les proximitats de casa.

La ministra d’Igualtat d’Oportunitats i de la Família, Elena Bonetti; la sotssecretària de Salut amb responsabilitat en medicina per a nens i adolescents, Sandra Zampa, i el president de la Societat Italiana de Pediatria (SIP), Alberto Villani, havien escrit just avui una carta al ministre de Sanitat, Roberto Speranza, per presentar el problema de no permetre sortir de casa als nens.

«Hem compartit amb el ministre Speranza la necessitat de permetre que tots les persones en edat de desenvolupament, és a dir, menors d’entre 0 i 18 anys, puguin realitzar activitats físiques i recreatives a l’aire lliure, però sempre acompanyats per un membre de la família i respectant la distància social».

Drets fonamentals

Tot i que assumeix que el respecte de les regles d’aïllament ha salvat moltes vides, també afegeix que s’han de «proposar regles que els acompanyin gradualment en aquest moment, protegint els seus drets fonamentals juntament amb la seva salut i la de la comunitat».

Des de fa tres setmanes, Itàlia va decretar l’aïllament de la seva població a causa de la pandèmia, que ha causat 12.428 morts i 105.792 infectats, i només es permet sortir de casa per comprar béns de primera necessitat o per motius de salut o feina.

Es permetia que les persones poguessin fer un tomb en la proximitat de les seves cases, però soles, de manera que no es podia sortir amb els fills. Per això, des de fa diversos dies, associacions de psicòlegs, educadors i pares d’Itàlia demanaven al Govern que tingui en compte també els nens, obligats des de fa tres setmanes (més un mes al nord del país) a estar tancats a casa per evitar el contagi de coronavirus, i els permetin sortir almenys una hora a l’aire lliure.

La revista ‘Un pediatra per amico’ (UPPA) havia fet una crida i una recollida de firmes per demanar al Govern que tingués en compte «les necessitats dels nens i que la situació d’aïllament prolongat en què viuen comporta riscos que provoquen, i en alguns casos ja són visibles, problemes que comprometen la salut i el benestar dels més petits».

Comparació amb les mascotes

«Expressem gran preocupació pel fet que els nens no tenen cap possibilitat de sortir, al contrari del que passa, per exemple, amb les mascotes, que tenen dret a satisfer les seves necessitats fisiològiques fora de la llar», afegeix la nota.

Experts, psicòlegs, pares, artistes i educadors de la Llombardia també han escrit al president de la regió una carta en la qual insten les autoritats que també els nens puguin sortir una hora de casa.

Notícies relacionades

«Els nens i els joves es veuen obligats a estar tancats entre les parets de casa les 24 hores, sovint en apartaments molt petits, sovint compartits amb molts membres de la família, i això, com ja ho han assenyalat els pediatres i psicòlegs, a la llarga pot fer molt mal a la seva salut, física i mental», han escrit.