LA LLUITA CONTRA LA PANDÈMIA

Espanya no ha sigut l'únic país que ha comprat material sanitari defectuós

Holanda, Bèlgica i Turquia són alguns dels que han rebut mascaretes o tests no fiables

17/03/2020 Mascarillas

17/03/2020 Mascarillas / 112 (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

En la seva recerca desesperada i contra rellotge per aconseguir material sanitari per fer front al coronavirus, Espanya va comprar 58.000 tests de detecció ràpida del Covid-19 que van resultar ser defectuosos. La notícia va despertar crítiques i retrets, però Espanya no ha sigut l’únic país en rebre material no apte per combatre el virus. Holanda, Bèlgica, Turquia, la Repúblia Txeca, Ucraïna i Alemanya són altres dels països que han patit també el revés. Majoritàriament en compres de mascaretes realitzades a empreses de la Xina. Repassem la llista de països afectats.

Bèlgica rep mascaretes contaminades de Colòmbia

El cas de Bèlgica és especialment greu: la regió de Flandes ha rebut 100.000 mascaretes defectuoses de Colòmbia, empaquetades amb cereals i plàtans i contaminades amb excrement d’animals, que les autoritats han decidit no utilitzar per equipar el personal sanitari.

«Va resultar que no venien de la Xina, com deien, sinó de Colòmbia. Van ser empaquetats en caixes de plàtans i cereals de blat de moro utilitzades, que és el contrari de les regulacions. En una caixa, hi vam trobar excrements d’animals», ha explicat aquest dimarts el director de l’hospital d’Anvers RevArte, Ludo Splingaer, que no ha revelat el nom de l’empresa venedora.

No és el primer problema que té Bèlgica intentant importar mascaretes, després que el Govern fes marxa enrere en la compra d’un lot de 5 milions d’unitats d’alta protecció (FFP2) a Turquia a través d’una empresa francesa per un suposat canvi en les condicions de compra.

Holanda compra 600.000 mascaretes defectuoses

El Govern del primer ministre holandès, Mark Rutte, crític amb la falta de previsió econòmica d’Espanya per afrontar la crisi sanitària, també ha sigut víctima d’una compra errònia. Ha rebut un enviament de 600.000 mascaretes defectuoses que va comprar a la Xina. Les mascaretes no complien els estàndards de qualitat i han sigut tornades a l’empresa. Van ser els mateixos hospitals holandesos els que van donar la veu d’alarma. El Ministeri de Sanitat va comprovar a posteriori que el material no tenia la fiabilitat exigida i, després de recuperar-les dels centres sanitaris a les quals se les havia entregat, les ha tornat a l’empresa xinesa. 

Alemanya perd un carregament a Kenya

El cas d’Alemanya no és de material defectuós, sinó de gestió de la comanda. El Govern d’Angela Merkel ha perdut un carregament de sis milions de mascaretes a l’aeroport de Kenya valorat en 241 milions d’euros. Es desconeix què feia el material a l’Àfrica ni com s’ha perdut. La comanda havia d’haver arribat a Alemanya el 20 de març.

República Txeca

La República Txeca va comprar a la Xina 150.000 kits i tests de detecció ràpids i al rebre’ls va veure que el 80% d’aquests eren defectuosos.  

Turquia

El Govern de Recep Tayipp Erdogan va adquirir a empreses xineses 350.000 kits de material sanitari per combatre el coronavirus. Un nombre sense precisar d’unitats estaven defectuoses.

Ucraïna

També el Govern ucraïnès ha rebut i ha hagut de tornar material defectuós.

Aquests fiascos s’emmarquen en la guerra que s’estan produint entre països per aconseguir material sanitari per combatre la pandèmia, segons ha denunciat el Govern espanyol.

Notícies relacionades

Per la seva part, la Xina ha reaccionat afirmant que incrementarà la vigilància i que «no tolerarà cap pràctica» que no s’ajusti als criteris autoritzats. Pequín ha obert una investigació a l’empresa Shenzhen Bioeasy Biotechnology, que va vendre a Espanya la partida defectuosa de test ràpids.

Els resultats d’aquesta investigació, que encara continua, no han detectat irregularitats de moment, segons fonts oficials citades per Efe.